On sanomattakin selvää, että kun nukumme tarpeeksi, voi kehomme ja mielemme hyvin.

REM-unen aikana aivot käsittelevät päivällä saamaansa informaatiota ja parantavat pitkäaikaista muistia. Lisäksi keho korjaa itseänsä usein hyvien yöunien aikana, ja nuoremmilla aikuisilla ja lapsilla kasvukehitystä tapahtuu myös yön aikana Tutkijat löytävät vuosittain enemmän yhteyksiä terveellisen unirutiinin ja muiden kokonaisvaltaisten hyötyjen välillä, ravinnosta ja aineenvaihdunnasta emotionaaliseen hyvinvointiin.

Voiko menetettyä unta saada takaisin?

Useat koittavat paikata menetettyä unta viikonloppuisin, jolloin usein on mahdollisuus nukkua pidempään. Uusimmat tutkimukset kuitenkin puoltavat säännöllistä unirytmiä. Mielenkiintoista ja hieman hämmentävää on, että Colorado Boulderin yliopisto havaitsi, että henkilöt, jotka nukkuivat vähemmän viikolla ja enemmän viikonloppuisin, olivat vähemmän terveitä kuin henkilöt, joilla nukkuminen on hyvin rutiininomaista, vaikka nukkuisivatkin vähän koko ajan. Näyttää siis siltä, että säännöllinen unirytmi on määrää tärkeämpää, terveyden kannalta.

Kuinka monta tuntia unta tarvitset?

Lääketieteellisen taustan omaavat nukkumisasiantuntijat ovat aiemmin todenneet, että useat tekijät määräävät, kuinka kauan pitäisi nukkua öisin. Riittävään unen määrään vaikuttaa päivittäinen fyysisen aktiivisuus, yleiskunto ja mm. yleinen terveys. Tärkein tekijä, joka sanelee tällä hetkellä laajalti riittävää unenmäärää, on ikä.

Vaikka unentarve vaihtelee huomattavasti yksilöiden välillä, kannattaa tarkastaa nämä National Sleep Foundation-säätiön yleiset, riittävän unen määrän-ohjeet eri ikäryhmille:

  • Lapset (6-13 vuotiaat) 9-11 tuntia
  • Teini-ikäiset (14-17 vuotiaat) 8–10 tuntia
  • Aikuiset (18-64 vuotiaat) 7-9 tuntia
  • Iäkkäämmät aikuiset (yli 65-vuotiaat) 7-8 tuntia

Hyvän unen laatuun vaikuttaa myös toki se, minkälaista uni on. Vaikka mahdollisuus olisikin kahdeksan tunnin yöuniin, mutta jos uni on katkonaista, ei uni palvele samalla tavalla kuin silloin, kun se on syvempää ja kokonaisempaa. Unen ollessa syvää ja kokonaista, voi olla, että tarvitset sitä vähemmän ajallisesti.

Jotta voit edesauttaa siihen, että saat tarpeeksi laadukasta unta, muista kiinnittää huomio unirytmin säännöllisyyteen ja hyvään unihygieniaan: sammuta elektroniikka hyvissä ajoin illalla, himmennä valot ja tee jotain mielesi rauhoittamiseksi, kun alat tuntea uneliaisuutta.

Lue myös: Maailman suurin unitutkimus: Liian pitkät yöunet voivat olla vahingolliset aivoillesi – 7-8 tuntia optimimäärä

Lähde: Good Housekeeping