Yöunien ihanteellinen pituus on hyvästä aivojen lisäksi myös koko kropalle.

Liian lyhyet yöunet ovat haitaksi terveydelle, mutta myös liian pitkät yöunet voivat olla vahingolliset. Tämä ilmenee SLEEP-journalissa julkaistusta tutkimuksesta, jota kutsutaan maailman suurimmaksi unitutkimukseksi.

Western University -yliopiston Brain and Mind Instituten neurotieteilijöiden tutkimuksessa yli 40 000 ihmistä ympäri maailman osallistui netissä tieteelliseen tutkimukseen, joka koostui perusteellisista kyselyistä sekä joukosta kognitiivisen suorituksen aktiviteetteja.

”Halusimme todella selvittää ihmisten unitapoja ympäri maailman. On ilmiselvää, että aiemmin on ollut monia pienempiä unitutkimuksia, jotka on tehty laboratorioissa ihmisten kanssa, mutta me halusimme selvittää, mitä nukkuminen on todellisessa maailmassa”, tutkija Adrian Owen kommentoi.

The Independentin mukaan osallistujat antoivat kattavat tiedot elämästään, mikä on saattanut vaikuttaa osaan tuloksista, kuten heidän lääkityksensä, ikänsä, missä he asuvat ja minkälainen koulutustausta heillä on. Noin puolet osallistujista kertoi nukkuvansa alle 6,3 tuntia yössä keskimäärin – noin tunnin vähemmän kuin mitä on suositeltu.

Läpi tutkimuksen tutkijaryhmä teki yllättäviä paljastuksia, kuten sen, että suurin osa osallistujista, jotka nukkuivat neljä tuntia tai vähemmän, suorituivat kuin he olisivat 9-vuotiaita. Tämän lisäksi he selvittivät, että erittäin toimivaan kognitiiviseen käyttäytymiseen kytköksissä oleva unimäärä oli sama kaikille – 7-8 tuntia – ja kuka tahansa enemmän tai vähemmän nukkunut pärjäsi heikommin kognitiivisesti iästään huolimatta.

Yöunet vaikuttivat eniten järkeilyyn ja verbaaliseen kykyyn, kun taas lyhytaikaisen muistin suorituksen kannalta vaikutuksia ei juuri ollut.

”Selvitimme, että pitääksesi aivosi toiminnassa parhaimmillaan, on optimimäärä yöunille 7-8 tuntia joka yö ja se vastaa sitä, mitä lääkärit sanovat sinun tarvitsevan pitääksesi kroppasi huippukunnossa”, tutkimuksen pääkirjoittaja Conor Wild sanoi.

”Saimme myös selville, että ihmiset, jotka nukkuivat optimimäärää enemmän, olivat yhtä heikosti suoriutuvia kuin he, jotka nukkuivat liian vähän”, hän jatkoi.

The Independentin mukaan tutkimustuloksia tukee aiemmin tänä vuonna Saksan Münchenissä esitellyn tutkimuksen tulokset. Yli miljoonan aikuisen dataa käyttäen tutkijat saivat selville, että sekä univajetta että liian pitkään sängyssä olemista pitäisi välttää optimin sydänterveyden kannalta ja suosittelivat, että 6-8 tuntia unta yössä on eniten hyödyksi sydämelle.

Voit tutustua tuoreeseen tutkimukseen lisää katsomalla artikkelin yllä olevan videon.

Lähde: The Independent