Välillä on hyvä tarkistaa oma henkinen ja fyysinen kunto. Sen voi tehdä itsekin, jos tuntuu että ei ole syytä käydä lääkärissä.

Lääkärissä käydessä lääkäri on voinut kysellä monenlaisia kysymyksiä, jotka liittyvät jokapäiväisiin toimintoihin. Sellaisia voi kysellä myös itse itseltä. Niiden avulla voi tehdä fyysisen, henkisen ja emotionaalisen hyvinvoinnin tarkistuksia. Tässä olla on sellaisia kysymyksiä, joita kannattaa kysellä itseltä aina silloin tällöin.

14 kysymystä, joihin vastaaminen selvittää missä jamassa on henkinen ja fyysinen kunto

1. Panostatko kunnolla terveellisiin elämäntapoihin?

Vastaa tähän rehellisesti eli siihen saatko unta tarpeeksi, onko stressinmäärä hallinnassa, syötkö terveellisesti ja liikutko tarpeeksi.

2. Tuntuuko hengittäminen helpolta?

Keuhkojen toiminta alkaa huonontua noin 35-vuotiaana, jolloin pallean kaltaiset lihakset alkavat heikentyä. Hengitystiet voivat menettää joustavuutta, joka tekee hengityksestä hieman vaikeampaa. Normaalilla keuhkokapasiteetilla pitäisi pystyä puhaltamaan tulitikku 15 senttimetrin etäisyydeltä. Monet noin 40–50-vuotiaat voivat puhaltaa tulitikun vain 18–20 senttimetrin etäisyydeltä. Nuoret ihmiset voivat tehdä sen jopa 30 senttimetrin päästä.

3. Tuntuuko työsi olevan palkitsevaa?

Jos työssä tuntuu siltä, että tekee jotain merkitsevää, on se hyvä asia. Sekin on hyvä merkki, jos on todella kiinnostunut työstään ja arvostaa sitä. Jos nämä eivät ole totta, kannattaa yrittää keskittyä olemaan paremmin läsnä työssään.

4. Onko elämässäsi tarpeeksi huvittelua?

Elämässä pitää olla myös hauskoja hetkiä. Kannattaa muistaa, että jotkut maailman tuottavimmista ihmisistä ovat menestyneet osittain sen takia, koska he osaavat välillä pitää myös hauskaa.

5. Milloin viimeksi mittasit verenpaineesi?

Verenpaine kannattaa mitata aina silloin tällöin. Myös sokeriarvot on hyvä mittauttaa välillä. Jos näissä on jotain häikkää, ne voivat aiheuttaa erilaisia terveysongelmia pitkällä aikavälillä.

6. Ovatko ajatuksesi yhtä teräviä kuin ennen?

Myös aivojen hyvinvointi on tärkeää. Jos sinulla on vaikeuksia muistaa asioita yhtä nopeasti kuin ennen tai et näytä pystyvän keskittymään haluamallasi tavalla, se voi olla merkki siitä, että aivoistasi puuttuu tärkeitä ravintoaineita, joita ne tarvitsevat pysyäkseen terävinä. Ruokavalion lisäksi voi tehdä myös muita asioita, joiden avulla aivot pysyvät kunnossa. Sellaisia ovat esimerkiksi ristisanatehtävien ja sudokujen tekeminen.

7. Käytäthän aina aurinkovoidetta, kun sille on tarvetta?

Auringolle voi altistua aika monena päivänä vuodessa. Siksi on hyvä muistaa suojautua sen aiheuttamilta vaurioilta aina kun menee ulos ja on valoisaa.

8. Onko suhteissasi kaikki kunnossa?

Viime aikoina on nähty muita ihmisiä vähemmän kuin ennen. On kuitenkin tärkeä pitää säännöllisesti yhteyttä läheisiin, jotta suhteet pysyvät kunnossa. Kannattaa muistaa myös, että hyvät ja terveet ihmissuhteet vaativat aikaa, huomiota, yhteydenpitoa, ystävällisyyttä, huomioimista, yhteistyötä ja anteeksiantoa.

9. Miltä sinusta tuntuu syömisen jälkeen?

Suolistosta löytyy 70–80 prosenttia elimistön immuunisoluista, joka tekee siitä immuunijärjestelmälle tärkeän osan. Se myös erittää 90 prosenttia kehon serotoniinista ja 50 prosenttia dopamiinista, jotka molemmat vaikuttavat mielialaan. Suoliston on siksi hyvä olla kunnossa. Jos suoliston mikrobiomit ovat epätasapainossa, voi syömisen jälkeen tuntea esimerkiksi ummetusta, turvotusta, kipua tai närästystä.

10. Milloin kävit viimeksi ulkona?

Luonnossa liikkumisella on parantavia voimia. Auringonvalo ja raikas ulkoilma antavat tekevät myös energiseksi.

11. Mitä odotat tulevaisuudelta?

Jos ei usko siihen, että tulevaisuus näyttää hyvältä eikä sen voi edes odottaa tuovan mitään hyvää, voi kärsiä masennuksesta. Siihen voi auttaa se, että suunnittelee ensin vain pieniä asioita, esimerkiksi kävelylenkin ystävän kanssa.

12. Harjaatko hampaasi oikeasti kunnolla?

Oikeaan hammashoitorutiiniin kuuluu hampaiden harjaus kaksi kertaa päivässä kahden minuutin ajan kummallakin kerralla. Myös hammasvälit on syytä puhdistaa välillä sekä käydä säännöllisesti hammaslääkärissä.

13. Tuntuuko elämäsi tasapainoiselta?

Luo esimerkiksi kaavio nykyisestä elämästäsi ja luo sitten toinen kaavio ihanteellisesta elämästäsi. Katso onko niissä, kuinka paljon samaa. Kaaviossa voisi olla esimerkiksi osat, joissa olet vastannut kysymykseen, kuinka paljon käytät aikaa ystäviisi ja perheeseesi.

14. Sabotoiko jokin tapasi terveyttäsi?

Itseä on hyvä hemmotella aina silloin tällöin, mutta esimerkiksi sokeripitoisia herkkuja ei kannata syödä jatkuvasti. Tupakointi on hyvä lopettaa ja vähentää alkoholinkulutusta, jos juot sitä liikaa.

Lähde: Realsimple