Syyskuu on alkanut, ilmat viilenevät ja syksy tekee todella tuloaan.

Taakse on jäämässä poikkeuksellisen lämmin kesä. Ilmatieteen laitoksen mukaan koko maan keskilämpötilalla mitattuna päättynyt kesä oli 1900-luvun alusta alkavissa tilastoissa toiseksi lämpimin; tätä lämpimämpi kesä oli vuonna 1937.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaa kesän, eli kesä-elokuun keskilämpötila vaihteli maan eteläosan reilusta +18 asteesta Pohjois-Lapin noin +13 asteeseen. Maan pohjoisosassa kesä oli enimmäkseen harvinaisen lämmin, eli yhtä lämmintä on harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

Maan etelä- ja keskiosassa kesä sen sijaan oli lukuisilla havaintoasemilla ennätyksellisen lämmin. Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä kesän keskilämpötila 18,9 astetta on vuonna 1844 alkaneen mittaushistorian korkein.

Kesän ylin lämpötila oli 34,0 astetta, joka mitattiin 15. heinäkuuta Heinolan Asemantauksen havaintoasemalla. Alin lämpötila, −3,6 astetta, mitattiin 27. elokuuta Sallan Naruskan havaintoasemalla.

Hellepäiviä selvästi keskiarvoa enemmän

Ilmatieten laitos kertoo, että pitkän ajan keskiarvo kesän hellepäivien määrälle on 33. Tänä kesänä nuo lukemat ylittyivät reippaasti, sillä hellepäiviä oli kesä-elokuussa peräti 50.

Yksittäisistä havaintoasemista eniten hellepäiviä oli kesä-elokuussa Kouvolan Anjalassa, missä niitä oli 42 päivää. Toukokuun hellepäivät mukaan lukien hellepäiviä oli yhteensä 43.

Anjalan havaintoasemalla mitattiin 18.6.–18.7. hellelukemia yhtäjaksoisesti 31 päivän ajan. Tämä on vuodesta 1961 alkaen hellepäivätilastojen pisin yhtämittainen hellejakso.

Ilmatieteen laitoksen mukaan kesän sademäärä oli laajalti tavanomainen tai tavanomaista hieman suurempi, ja keskimääräistä vähäsateisempaa oli lähinnä maan kaakkoisosassa sekä Lapin luoteisosassa. Alustavien tietojen mukaan eniten sadetta kertyi Taivalkosken kirkonkylällä, missä kesä-elokuun sademäärä oli 315,6 millimetriä, ja vähiten Enontekiön Kilpisjärven kyläkeskuksessa, 85,4 millimetriä.

Auringonpaistetunteja kertyi havaintoasemilla kesän aikana tavanomaista enemmän.

Kerroimme aiemmin, että kesäkuu oli Suomessa ennätyslämmin. Voit lukea aiheesta lisää täällä.