Heinäkuu on alkanut ja taakse jäi Suomen mittaushistorian lämpimin kesäkuu.

Tilastojen mukaan kesäkuu oli suurimmassa osassa maata ennätyksellisen tai poikkeuksellisen lämmin, kertoo Ilmatieteen laitos. Meteorologit käyttävät sanaa poikkeuksellinen, kun sääilmiön tilastollinen esiintymismahdollisuus on keskimäärin kolme kertaa sadan vuoden aikana tai harvemmin.

Lähinnä vain osassa Lappia kesäkuu oli harvinaisen lämmin. Ilmatieteen laitoksen mukaan siellä siis vastaava lämpö toistuu keskimäärin kerran 10-30 vuodessa.

Koko maan keskilämpötila oli ennätyksellisen korkea noin 16,5 astetta, mikä ylittää edellisen ennätyksen vuodelta 1953 jopa 0,3 asteella. Kuukauden keskilämpötila vaihteli Kaakkois-Suomen noin 20 asteesta Käsivarren Lapin vajaaseen 10 asteeseen.

Ilmatieteen laitos kertoo, että lämpötilat olivat kesäkuussa 2-6 astetta pitkän ajan keskiarvojen yläpuolella. Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemen keskilämpötila 19,3 astetta oli vuonna 1844 alkaneen mittaushistorian korkein.

Lämpöennätys melkein uusiksi

Kesäkuussa mitattiin yhteensä 25 hellepäivää. Ilmatieteen laitoksen mukaan tämä on eniten digitoidun vuorokausiaineiston aikakaudella, eli vuodesta 1961 alkaen.

Hellepäiviä oli etelässä yli kymmenen tavanomaista enemmän. Havaintoasemista eniten hellepäiviä oli Kankaanpään Niinisalon lentoasemalla, missä hellepäiviä oli yhteensä 19 kappaletta.

Ilmatieteen laitos kertoo, että kesäkuun ylin lämpötila 33,6 astetta mitattiin Parikkalan Koitsanlahdella 22. päivänä. Lukema jäi vain kahden kymmenyksen päähän Suomen kesäkuun lämpöennätyksestä, joka mitattiin Ähtärissä vuonna 1935.

Ennätyslämmöistä ja runsaista hellepäivistä huolimatta osassa maata mittari painui kesäkuun aikana myös pakkasen puolelle. Alin lämpötila -2,4 astetta mitattiin Käsivarren Lapissa Kilpisjärven Saanalla 16. päivä kesäkuuta.

Heinäkuu on yleisesti vuoden lämpimin kuukausi, ja tätä kirjoittaessa esimerkiksi tulevalle viikonlopulle on annettu osaan maata hellevaroitus. Lämpöä on siis luvassa, mihin on hyvä varautua lukemalla lääkärin vinkit helteestä selviytymiseen, THL:n ja HUSin vinkit helteestä selviytymiseen sekä tutustua niin kissojen kuin koirien lämpöhalvauksen oireisiin.

Katso voimassa olevat varoitukset sekä sääennustukset täältä.