Kauheaakin kauheampi kankkunen: 4 syytä, miksi krapulat muuttuvat pahemmaksi iän myötä

Kun parikymppinen nousee bileillan jälkeisenä aamuna reippaana ylös, ei sama enää onnistu kolmekymppiseltä yhtä helposti.

Ikävuodet tuovat mukanaan aina vain pahemman krapulan: siinä missä opiskeluaikoina pystyi juomaan shotteja valomerkkiin asti ja seuraavana päivänä vointi oli aivan hyvä, ei sama enää kolme- tai saati nelikymppisenä onnistu. Sen sijaan kolmekymppisellä päässä jyskyttää ja olo on heikko, vaikka edellisenä iltana joi vain muutaman lasillisen ja laittoi fiksuun aikaan nukkumaan.

Vaikka krapulan pahentumisesta iän myötä on todisteita, on sille vain vähän konkreettista tiedettä selitykseksi, kertoo The Independent. Todennäköisesti taustalla on monen tekijän summa, mutta alle on listattu neljä mahdollista syytä, joista saat kiittää iän myötä pahentuneita krapuloitasi.

Kehosi koostumus muuttuu

The Independentin mukaan fakta on se, että iän myötä monilla ihmisillä lihasmassa vähenee ja rasvan määrä lisääntyy. Lihasmassasta 75 prosenttia on vettä, mutta rasvassa sitä on vain 10 prosenttia. Enemmän vettä sisältävät eli lihaksikkaammat vartalot imevät alkoholia nopeammin, joten mitä enemmän sinulla on vartalossa rasvaa, sitä pidempään alkoholi pysyy väkevänä elimistössäsi. Kehon alhaisempi veden määrä tarkoittaa myös sitä, että kroppasi kuivuu ja sinulla on suurempi riski nestehukalle alkoholia juodessa.

Sinulla on vähemmän maksaentsyymejä

Maksaentsyymit metaboloivat alkoholia ja auttavat poistamaan sitä vartalostasi. National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholismin johtaja George Koobin mukaan näitä entsyymejä on iän myötä vähemmän ja ne, jotka ovat jääneet jäljelle, eivä toimi niin tehokkaasti.

Kehosi palautumisprosessi ei ole enää niin tehokas

Kun lähestyt kolmeakympiiä, kehollasi on vaikeuksia pärjätä rasituksen, sairauksien ja tulehduksien kanssa niin hyvin kuin ennen. Tämä tarkoittaa The Independentin mukaan myös sitä, että bileillan jälkeen et toivu yhtä helposti kuin ennen.

Humallut harvemmin

Iän myötä tavat juoda alkoholia muuttuvat: nuorempana todennäköisemmin lähtee viihteelle ja juo paljon, kun taas aikuistuessa annosmäärät pienenevät ja levittyvät pitkin viikkoa. Ongelma tässä on The Independentin mukaan se, että kun sitten lähtee ”isosti” viihteelle ja juo enemmän kuin normaalisti, ei maksa ole tottunut siihen ja sillä on vaikeuksia pärjätä äkillisen alkoholimäärän kanssa.

Oletko sinä huomannut, miten krapulasi ovat vain kaameampia iän karttuessa? Ota kantaa kommenteissa!

Lähde: The Independent


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.