Liikunta ja kuntoilu tekevät hyvää, mutta onko sillä merkitystä, mihin aikaan päivästä treenin tekee?

Yleisesti treenin ajankohdalla ei ole juurikaan merkitystä ja tärkeintä on, että liikunta on osana elämääsi. Pure Wow’n mukaan pohjimmiltaan kyse on omista mieltymyksistä sekä päivittäisistä aikatauluista, eli teet niin kuin itsellesi parhaiten sopii – pääasia todella on se, että liikut.

Aamu- ja iltatreenillä on kuitenkin omat, erilaiset hyötynsä. Alta voit lukea tutkimuksiin perustuvia hyviä sekä huonoja puolia näistä kahdesta treeniajankohdasta.

Aamutreenin hyviä puolia

Treenistä tulee todennäköisemmin osa rutiinia

Päivän askareiden jälkeen veto saattaa olla pois, ja vaikka olisi virtaa tehdä treeni, saattaa elämä laittaa kapuloita rattaisiin. Tämän takia aamulla treenaavat voivat huomata siitä tulevan helpommin tapa. Pure Wow’n mukaan Smith Collegen liikunnan ja urheilututkimuksen professori Barbara Brehmillä on oma teoriansa siitä, miksi aamutreenaajat onnistuvat.

”He hoitavat treenin alta pois ensimmäisten asioiden joukossa”, hän toteaa Psychology of Health and Fitness -kirjassaan.

”He eivät ole altistuneet päivän kuluttaville askareille ja stressille, mikä saa olon melko nuutuneeksi päivän päätteeksi”, Brehm lisää.

Saatat olla energisempi läpi päivän

Se voi ottaa aikansa, että tottuu aiempiin herätyksiin, että ehtisi treenata. Liikunta saa kuitenkin hyvän olon hormoni endorfiinin liikkeelle, mikä voi antaa sinulle potkua edessä olevaan päivään.

Saatat laihtua nopeammin

Saatat laihtua nopeammin, jos kuntoilet tai treenaat aamulla ennen kuin syöt mitään. Pure Wow’n mukaan tätä kutsutaan paastocardioksi. Sisätautien tohtori Denise Pate listasi tyhjällä vatsalla kuntoilun hyötyjä.

”Niihin lukeutuvat lisääntynyt lipolyysi, rasvahappojen oksidaatio sekä laskeneet insuliinitasot. Lisääntynyt lipolyysi on sitä, kun elimistö hajottaa rasvasoluja energiaksi ja rasvahappojen oksidaatio on sitä, kun elimistö polttaa energiaa rasvasoluista, kun elimistön glykogeeni on alhainen”, Pate kertoo.

Tämä on siis tieteellinen tapa todeta, että treenaaminen ilman ravintoa voisi näkyä siinä, että laihtuu enemmän.

Iltatreenin hyviä puolia

Saatat saada enempi irti treenistä

Tämä liittyy Pure Wow’n mukaan siihen, että sinulla on enemmän aikaa. Aamulla on kiire tehdä treeni alta ja lähteä valmistautumaan töihin, opintoihin tai muuhun vastaavaan. Illalla ihmisillä on usein sen sijaan mahdollisuus antaa treenille enemmän aikaa. Jos suosit kuntosaleja, ovat ne myöhään illalla myös hiljaisempia.

Saatat nukkua paremmin

Vastoin yleistä uskomusta sykkeen kohottaminen lähellä nukkumaanmenoaikaa ei todennäköisesti sotke yöuniasi. Vuonna 2014 Sleep Medicine -journalissa julkaistu tutkimus selvitti, että rivakka kuntoilu 90 minuuttia ennen unille menoa oli yhteydessä nopeampaan nukahtamiseen, vähempään heräilyyn keskellä yötä ja parantuneeseen mielialaan.

Saatat loukata itseäsi epätodennäköisemmin

Pure Wow’n mukaan päivän päätteeksi sisäinen lämpötilasi on korkeampi kuin aamulla, mikä ekee sinut fyysisesti valmiimmaksi treeniä varten. Myös lihasten toiminta ja voima ovat huipussaan illalla, joten voit saada lihaskuntotreenissä hieman enemmän toistoja sisään.

Saatat olla vähemmän stressaantunut

Todella turhauttavan päivän päätteeksi harva asia on yhtä tyydyttävää kuin hyvä treeni. Ei tarvitse olla tutkija ymmärtääkseen, että joskus 45 minuutin potkunyrkkeilytunti on kaikki, mitä tarvitaan siihen, että pääsee yli päivän turhauttavista tai ärsyttävistä asioista.

Näitä aamu- ja iltatreenin hyviä puolia puntaroituasi ja itsellesi sopivan ajankohdan valittuasi voit tutustua eri ikäryhmille sopivimpiin liikuntamuotoihin täällä. Lisäksi voit lukea viidestä tehokkaasta vaihtoehdosta salitreenille täällä.

Lähde: Pure Wow