Toukokuu on omistettu kalalle, eli se on kalakuu!

Pro Kala ry:n järjestämää kalakuu-teemakuukautta vietetään nyt toisen kerran. Kalakuussa suomalaiset haastetaan syömään kalaa ainakin kahdesti viikossa.

Toukokuu on valikoitunut kalakuuksi, koska silloin luonnonkalan tarjonta on runsain ja monipuolisin, ja jokaisen on helppo löytää omat suosikkinsa. Pro Kalan mukaan syöminen on sekä terveellinen että vastuullinen valinta.

Tänä vuonna kalakuussa matkataan kalalla maailman ympäri lautasellinen kerrallaan. Makumatkoja voi tehdä esimerkiksi Ranskaan bouillabaissella, Japaniin savukalaa sisältävällä ramen-keitolla tai herkutella kisakatsomossa perulaisella cevichellä kera tortillalastujen samalla, kun seuraa jääkiekon MM-kotikisoja.

Kalakuuhun sopivia reseptejä ja vinkkejä löytyy teemakuukauden omilta sivuilta täällä. Kalukuuhun on kutsuttu mukaan yrityksiä ja toimijoita, ja haasteen on ottanut vastaan muun muassa monen arkea helpottava Ruokaboksi.

Kalakuuhun on helppo ottaa osaa. Pro Kala on kuitenkin antanut muutaman täsmävinkin, joilla onnistunut teemakuun vietossa.

  • Pyydä apua kalatiskiltä! Kalaa ei tarvitse osata itse fileoida tai käsitellä. Kalatiskin ammattilaiset osaavat myös neuvoa kalalajin valinnassa sekä tarvittavan määrän arvioinnissa.
  • Kalaa voi syödä myös muualla kuin kotona: löytyisikö lounasravintolan tarjonnasta herkullinen kala-annos?
  • Juuri avatusta ja toukokuun aikana vielä täydentyvästä Vedestä ruokapöytään -videokirjastosta löydät ohjevideoita kalan fileointiin sekä mielenkiintoista tietoa kalan matkasta lautaselle.