Tutkijat paljastivat terveyshyödyn kahvin juomisesta.

Lisäämällä kahvinjuontia 1,5 kupilla – noin 3,5 desillä – päivässä voi vähentää Harvardin julkisen terveydenhuollon tutkimuksen mukaan riskiä aikuistyypin diabetekseen. Tutkijat perehtyivät yli 100 000 ihmiseltä 20 vuoden ajalta kerättyyn terveys- ja ruokavaliodataan ja etsivät kytköksiä sokeritaudin ja kahvin tai teen kulutuksen välille.

Tutkijoille selvisi, että ne kahvinjuojat, jotka vähensivät kahvin juomistaan noin 2,3 desillä tai enemmän, kärsivät 17 prosentin nousun tyypin 2 diabeteksen riskissä verrattuna heihin, jotka eivät muuttaneet kahvin juomistaan. Lisäkupillisen tai enemmän juomalla diabetesriski laski 11 prosenttia.

Sen lisäksi he, jotka alun alkaen joivat paljon kahvia päivässä – noin seitsemän desiä tai enemmän – ja eivät muuttaneet kahvitottumuksiaan, omasivat 37 prosenttia alhaisemmat diabetesmäärät kuin heillä, jotka joivat noin 2,3 desiä tai vähemmän kahvia päivittäin.

”Kahvi sisältää useita bioaktiivisia yhdisteitä, jotka voivat parantaa kehon kykyä metaboloida glukoosia, mikä voisi selittää kahvin diabetesta torjuvat vaikutukset”, tutkimuksen toinen kirjoittaja, tohtori Shilpa Bhupathiraju kommentoi.

Prevention.com -sivuston mukaan tutkijat ovat sanoneet, ettei heidän datansa pohjilta voida olla varmoja, tarjoaako tee tai kofeiiniton kahvi samanlaisia suojausvaikutuksia diabetesta kohtaan, mutta he huomauttivat aiempien tutkimusten osoittaneen, että jompikumpi (tai molemmat) voivat myös suojata diabetekselta.

Aiemmin Bhupathiraju ja hänen tiiminsä julkaisivat tutkimuksen, jossa kytkivät kahvin kuluuksen merkittäviin pudotuksiin sydän- ja verisuonitautien määrissä. Bhupathiraju suosittelee 3-5 kupillista kahvia, eli noin 7-11 desiä päivässä, sydän- ja verisuonitautien sekä diabeteksen riskien laskemiseksi.

Lähde: Prevention.com