Tutkimuksen mukaan emotionaalinen syöminen lisääntyy syksyllä ja talvikuukausina. Joidenkin elintarvikkeiden on osoitettu tekevän hyvää mielenterveydelle ja vähentävän emotionaalista syömistä.

Syksy on taas saapunut ja päivistä tulee koko ajan yhä lyhyempiä. Jos sinua väsyttää ja ehkä masentaakin pimeään vuodenaikaan, kannattaisi keskittyä paremmin siihen mitä syöt. D-vitamiinipitoiset elintarvikkeet, kuten sienet, voivat auttaa lievittämään talven alakuloisuutta ja väsymystä, kun taas runsaasti magnesiumia sisältävät elintarvikkeet, kuten kurpitsansiemenet, voivat auttaa ahdistukseen. Tässä alla on viisi asiaa, joita kannattaa syödä enemmän, jotta jaksaisit paremmin pitkän ja pimeän talven yli.

1. Kaneli

Kanelin on osoitettu auttavan säätelemään verensokeria. Se voi auttaa välttämään piikkejä verensokerissa, joka voi johtaa sokeristen ruokien himoon ja väsymyksen tunteeseen. Jo kanelin tuoksu on rauhoittavaa ja se muistuttaa tulevasta kesälomakaudesta. Ripottele kanelia kahviin, jogurttiin tai siemaile sitä teen seassa.

2. Sienet

Ihmisillä, jotka syövät syksyn ja talven ajan liikaa sen takia, että se tekisi olosta paremman, on osoitettu olevan puutetta D-vitamiinista. Puutos voi myös lisätä masentuneisuutta ja ahdistusta. Sienet ovat yksi parhaimmista D-vitamiinin lähteistä, kuten myös lohi, sardiini, silli, makrilli, punainen liha ja munankeltuainen.

3. suolakurkku

Suoliston ja aivojen väliltä löytyy mielenkiintoinen yhteys. Heillä, joilla on ”huonoja bakteereja” suolistossaan, on myös todennäköisemmin suurempi mahdollisuus masentua ja ahdistua. 95 prosenttia serotoniinituotannosta tapahtuu suolistossa, ei aivoissa. Siksi yksi parhaimmista asioista, joita voit itsellesi tehdä, on ottaa probiootteja ”hyvien bakteerien” tason lisäämiseksi. Voit myös lisätä suolistoosi ”hyviä bakteereja” syömällä fermentoituja ruokia, kuten suolakurkkua, jogurttia, kombuchaa ja hapankaalia.

4. Kurpitsansiemenet

Kurpitsansiemenet ovat yksi maailman parhaista magnesiumin lähteistä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmiset, jotka saavat vähän magnesiumia, kokevat muita enemmän ahdistusta. Joten jos sinulla on ahdistusta, etenkin syksyisin, kokeile magnesiumlisää tai muita elintarvikkeita, joissa on paljon magnesiumia, kuten lehtivihanneksia, pähkinöitä tai papuja.

5. Bataatti

Bataatit sisältävät kuitua, joka hajoaa hitaasti, jolloin verensokeri pysyy vakaana. Bataatit sisältävät myös runsaasti magnesiumia, jonka on osoitettu vähentävän stressiä ja ahdistusta. Muita bataatin kanssa samankaltaisia hyvää tekeviä kasviksia ovat sipulit, perunat, punajuuret ja porkkanat.

Kokeile syödä näitä ruokia tänä syksynä. Se voi piristää sinua sekä henkisesti että fyysisesti!

Lähde: Psychologytoday