Et välttämättä huomaa sitä itse, jos hormonitoimintasi on sekaisin. Ehkä olet pistänyt oireilusi jonkin täysin muun asian piikkiin.

Aiemmin on uutisoitu neljästä merkistä, joista tietää hormonien olevan sekaisin. Näissä seitsemässä erikoisessa oireessa on osassa kyse niistä, mutta tässä tulee muutama uusikin oire, jotka johtuvat sekaisin olevista hormoneista.

Hormoneilla on erittäin tärkeä rooli erilaisissa kehon toiminnoissa, jotka liittyvät esimerkiksi mielialaan, nukkumiseen, stressiin, ruumiinlämpöön, aineenvaihduntaan, sykkeeseen ja kuukautisiin. Hormonitasot vaihtelevat eri aikoina naisen elämään, kuten ennen kuukautisia tai niiden jälkeen, raskauden ja vaihdevuosien aikana. Hormonaalisen epätasapainon merkkien tunnistaminen on ratkaisevan tärkeää kaikille naisille, jotta ymmärtää että tietyt oireet johtuvat juuri siitä eikä tule pistettyä niitä väärän asian syyksi.  

1. Krooniset päänsäryt

Jos saat päänsärkyjä tai kärsit migreenistä säännöllisesti, se voi olla oire hormonaalisesta epätasapainosta. Kun estrogeenitasosi laskee, voit kokea särkyjä päässä.

2. Unettomuus

Unisykliisi vaikuttavat estrogeeni- ja progesteronihormonit. Sinulla on vaikeuksia nukahtaa, jos kehosi ei tuota tarpeeksi progesteronia. Tämä osoittaa sen, että kehossasi on hormonaalinen epätasapaino.

3. Mielialan vaihtelut

Jokainen, joka on kokenut PMS-oireita, ymmärtää kuinka hormonaaliset muutokset voivat vaikuttaa mielialaan. Mielialan vaihtelut ovat toinen yleinen vaihdevuosien ja esivaihdevuosien oire.

4. Outoa ruokahalua

Äkilliset makean tai suolaisen ruuan himot voivat merkitä hormonaalista epätasapainoa. Jos ruokahalusi on lisääntynyt, se tarkoittaa sitä, että kehosi vapauttaa enemmän sellaista hormonia, joka lisää ruokahalua. Kun tämä hormoni on poissa, se saa sinut tuntemaan jatkuvasti nälkää.

5. Tahaton painonnousu

Jos painosi nousee, vaikka olisit fyysisesti aktiivinen koko ajan tai harrastaisit säännöllisesti liikuntaa, hormonaaliset muutokset voivat olla syyllisiä painonnousuusi.

Saatat myös kärsiä diabeteksesta, munasarjojen monirakkulataudista tai kilpirauhasen ongelmista, joten varaa aika lääkäriin, koska painonnousu voi johtua jostakin vakavastakin.

6. Ongelmallinen iho

Jos sinulla on iho-ongelmia, kuten kuiva iho tai akne, se voi olla merkki hormonaalisesta epätasapainosta. Tämä osoittaa sen, että kehosi tuottaa liikaa testosteronia, joka johtaa rasvaiseen ihoon, tukkeutuneisiin huokosiin ja akneihin.

7. Ruoansulatusongelmat

Sinulla voi olla ruoansulatusongelmia, kuten ripulia, ummetusta, kaasuuntumista, turvotusta, vatsakouristuksia tai vatsakipua, jos hormonisi muuttuvat. Ota yhteys lääkäriin mahdollisimman pian, jos sinulla on epätavallisia muutoksia ruoansulatuskanavassasi.

Lähde: Women Daily Magazine