Jooga voi tuoda helpotusta ikäviin kuukautiskramppeihin ja PMS-oireisiin
Joogalle kannattaa antaa mahdollisuus, jos ikävät kuukautiskivut ja muunlaiset kuukautisiin liittyvät oireet tekevät olostasi epämukavan.
Olemme aiemmin kertoneet tutkimuksesta, jonka mukaan jooga voi lievittää monille naisille tuttuja, tympeitä kuukautisvaivoja. Tuoreempi useiden tutkimusten tarkastelu on antanut tukea tälle väitteelle: joogasta voi olla apua yleisiin kuukautisvaivoihin, kuten kramppeihin ja PMS-oireisiin, kertoo Time-lehti.
Journal of Alternative and Complementary Medicine -julkaisussa ilmestyneessä tarkastelussa analysoitiin tuloksia 15 tutkimuksesta, jotka olivat selvittäneet, miten säännöllinen joogan harrastaminen vaikuttaa naisten kokemiin kuukautiskramppeihin, PMS-oireisiin, munasarjojen monirakkulaoireyhtymään ja kuukautisia edeltävän dysforinen häiriön (PMDD) oireisiin.
Timen mukaan kaikissa analysoiduissa tutkimuksissa ilmeni, että jooga oli kytköksissä lievempiin oireisiin ja kivunlievitykseen niiden naisten kohdalla, ketkä kärsivät yllä mainituista kuukautisvaivoista. Joissakin tutkimuksissa ilmeni myös vähemmän turvotusta ja rintojen arkuutta, säännöllisempiä kuukautiskiertoja, parempaa mielialaa ja enemmän rentoutumista ja keskittymistä.
Jooga vaikuttaisi lievittävän sekä fyysisiä että mielellisiä oireita. Tutkimusten tarkastelun toteuttanut tutkija Jennifer Oates King’s College London -yliopistosta kertoi Timelle, että tutkimusten mukaan jooga voi vaikuttaa siihen, miten kipua koetaan ja tulkitaan mahdollisesti stimuloiden kehon luontaisten kipulääkkeiden vapautumista.
Timen mukaan tarkastelluissa tutkimuksissa tehtiin erilaisia jooga-harjoituksia erilaisilla intensiteeteillä, mutta suuressa osassa tutkimuksia jooga oli mukana päivittäin tai joka toinen päivä. Oatesin mukaan tarvitaankin lisätutkimuksia siitä, mitkä tavat joogata ovat parhaimmat kuukautisvaivoja ajatellen ja voivatko ne tarjota pitkäaikaisia hyötyjä.
Oatesin mukaan tulevien tutkimusten pitäisi myös ootta huomioon jooga-harjoitukset, jotka ovat tyypillisempi kiireiselle keskivertonaiselle, eli kenties tunti tai kaksi viikossa. Oates kertoi toivovansa, että voi seurata tutkimusten tarkasteluaan omalla tutkimuksella, jossa joogaa harrastettaisiin kahdesti viikossa tietyin asennoin, kuten astangajoogassa.
Timen mukaan Oates kuitenkin suosittelee jo tekemänsä tarkastelun tulosten perusteella terveitä, kuukautisvaivoista kärsiviä naisia kokeilemaan joogaa. Suuressa osassa tutkimuksia naiset harjoittivat joogaa koko kiertonsa ajan ja tuloksia mitattiin useiden viikkojen tai kuukausien aikana.
”Suosittelisin käymään useammalla kuin yhdellä tunnilla ennen kuin tekee päätöksen, auttaako jooga vai ei”, Oates sanoi.
Oatesin mukaan aloittelijoiden kannattaa aloittaa hellemmästä hathajoogasta ennen kuin alkaa kokeilla toisenlaisia joogatunteja. Hengitys- ja rentoutumistekniikoita sisältävät tunnit voivat olla Oatesin mukaan myös hyödyksiä kuukautiskipujen ja mielialaoireiden lievittämisessä.
Voit lukea Oatesin tutkimusten tarkastelusta lisää täällä.
Lähde: Time
- Et unohda ex-kumppanistasi koskaan näitä 9 asiaa
- Tässä taitavat olla 2 vaarallisinta syötävää – ethän vain syö näitä
- Nainen, sinulla on oikeus vaatia mieheltäsi nämä 10 ominaisuutta
- Tämä on puolisoiden ihanteellisin ikäero
- Jos lapsesi kitisee, että ”on tylsää!”, vastaa siihen tällä yhdellä sanalla
- Näissä elokuvissa esiintyi pääasiassa vain naisia ja se kannatti
- Näin saat puolisoltasi lähes kaiken haluamasi
- Tämä on miehen kehon seksikkäin kohta – naiset valitsivat sen
- Näin monta päivää keskimäärin kestää, että rakastuu
- Näin käy, jos käytät liikaa meikkiä