”Itkisitkö onnesta, jos panisin sua kunnolla”, kysytään Leevi and The Leavingsin Itkisitkö onnesta? -kappaleella.

Itkeminen seksin aikana tai sen jälkeen ei ole vain laulun aihe, vaan normaali asia. Sitä myös tapahtuu yllättävän usein.

”Se on paljon yleisempää kuin saatat ajatella”, ihmisseksuaalisuuden tohtori Emily Morse kertoi Cosmopolitanille.

Ilmiö on niin yleinen, että sille on annettu oma nimikin: crygasm. Se on yhdistelmä cry- ja orgasm-sanoista, eli niin sanotusti ”itkugasmi”, ja sitä voi tapahtua kesken minkä tahansa seksuaalisen aktiviteetin.

Psykoterapeutti Dana Dorfmanin mukaan on muutama syy siihen, miksi saatat alkaa itkeä seksin aikana.

Seksi on vain niin hyvää

”Seksi on äärimmäisen intiimiä ja se voi herättää vahvoja tunteita”, Dorfman selitti.

”Henkilö saattaa kokea näitä intensiivisiä rakkauden ja läheisyyden tunteita”, hän jatkoi.

Nämä intensiivisen läheisyyden tunteet johtavat ”oksitosiiniryöppyyn”, joka Dorfmanin mukaan voi aiheuttaa fysiologisena reaktiona itkemisen.

Se tuo esiin epämukavia muistoja

”Valitettavasti seksi voi herättää muistoja aivoissa ja kropassa menneisyyden epätoivotuista tai negatiivisista seksuaalisista kokemuksista”, Dorfman kertoi.

”Kun harrastaa seksiä, nämä muistot voivat tulla pintaan ja saada itkemään”, hän lisäsi.

Olet vihainen tai ahdistunut

”Kyyneleet voivat olla myös tapa ohjata meidät syvemmälle tunteisiin, joita ei ilmaista. Usein ihmiset purkavat negatiivisia tunteita itkemällä – eivät vain surua. Suuttumus kumppania kohtaan tai ahdistus omasta suorituksesta voi tulla ilmi kyynelinä”, Dorfman sanoi.

Seksi sattuu fyysisesti

”On monenlaisia lääkinnällisiä ja fyysisiä selityksiä kivuliaalle yhdynnälle, kuten emättäimen kuivuus, lantion alueen tulehdus ja endometrioosi”, Dorfman muistutti.

”Tämän johdosta nainen saattaa itkeä fyysisen kivun takia”, hän totesi.

Puhu seksi-itkusta kumppanillesi

Cosmopolitanin mukaan jos itkemistä tapahtuu säännöllisesti seksin aikana, voi se olla merkki siitä, että jokin emotionaalinen tai fyysinen asia tarvitsee enemmän huomiotasi ja selvittämistä. Jos itkemistä seksin aikana tapahtuu kerran tai kaksi silloin tällöin, on taustalla todennäköisemmin hyvän olon tunne.

Huolimatta siitä, kuinka usein sitä tapahtuu ja mistä itku johtuu, pitäisi asiasta puhua kumppanin kanssa.

”Itkeminen seksin aikana vaatii huomiota tai sen tiedostamisen”, Dorfman neuvoi.

”On tärkeää naisille tietää, kuinka voimakkaita tunteita hän kokee fyysisen läheisyyden aikana, sillä hänen kroppansa saattaa antaa hyödyllisiä vihjeitä”, hän lisäsi.

Käänny tarvittaessa ammattiavun puoleen

Morsen mukaan jos itkun taustalla on positiiviset syyt eikä siihen liity surua, ei asialle tarvitse tehdä muuta kuin keskustella siitä kumppanin kanssa.

”Omaksu se ja ole rehellinen. Sano esimeriksi ’Joskus itken orgasmin jälkeen eikä se johdu siitä, että olen surullinen tai minuun sattuisi, se on vain voimakas vapautuminen. Se on hyvä asia'”, Morse sanoi esimerkkinä.

Jos kyynelten taustalla on negatiiviset syyt, Dorfman suosittelee puhumaan sellaisen ammattilaisen kanssa, kuka pystyy käymään läpi kanssasi itkemisen taustalla piileviä syitä. Puhu aiheesta esimerkiksi gynekologisi tai psykoterapeutin kanssa.

”Gynekologit ovat ammattitaitoisia kohtaamaan monenlaisia fyysisiä oireita, jotka voivat aiheuttaa kipua – ja lopulta kyyneliä”, Dorfman muistutti.

”Psykoterapeutit pystyvät hoitamaan potilaita, jotka kamppailevat emotionaalisten asioiden kanssa, mitkä tulevat ilmi seksuaalisina ongelmina – etenkin trauma, ahdistus, suuttumus ja niin edelleen”, hän jatkoi.

Lähde: Cosmopolitan