Viinilähde ei ole ensimmäinen laatuaan, mutta se on ainoa, joka on toiminnassa joka päivä.

Viiniä saatavilla ilmaiseksi ja vuorokauden ympäri? Ajatus voi kuulostaa suomalaisen korviin oudolta tai kenties mahdottomalta, mutta Italiassa Abruzzon alueella sijaitsevassa Caldari di Ortonan kylässä näin kuitenkin on tehty.

The Localin mukaan kylässä on avattu viinilähde, käytännössä siis juomalähde, josta virtaa paikallisesti tuotettua viiniä päivittäin vuorokauden ympäri. Viinilähde on suositun Cammino di San Tomasso -pyhiinvaellusreitin varrella Dora Sarchesen viinitilalla ja siitä voi ottaa lasillisen täysin ilmaiseksi.

Viinihana ei kutenkaan ole tarkoitettu juopoille tai öykkäreille, vaan ennen kaikkea virkistykseksi niille tuhansille pyhiinvaellusreitin kävelijöille ja turisteille. Viinilähde on viinitilan ja pyhiinvaellusreitistä huolehtivan ja promotoivan, voittoa tavoittelemattoman järjestön yhteisprojekti.

Inspiraatio viiniprojektiin tuli samankaltaisesta viinilähteestä, joka avattiin espanjalaisen Pyhän Jaakobin pyhiinvaellusreitin varrelle muutama vuosi sitten.

The Localin mukaan Ortanan viinilähde ei ole ensimmäinen laatuaan Italiassa, mutta projektin takana olevien tahojen mukaan se on saapasmaan ensimmäinen ”kunnon” viinilähde, koska viiniä on saatavilla päivittäin. Muita lähteitä on Italiassa käytetty erityistilaisuuksiin, kuten paikallisten festivaalien aikana.

Yksi tunnetuimmista on Marinossa, missä kaupungin vuosittaisen rypälefestivaalin aikana suihkulähteestä virtasi tunnin ajan veden sijaan valkoviiniä. Vuonna 2008 teknisen virheen takia viini päätyikin paikallisten kotien hanoihin lähteen sijaan.

Lähde: The Local, Metro