Suklaalla herkuttelu voi olla tulevaisuudessa terveelliseempää.

Tutkijat ovat kertoneet löytäneensä tavan tehdä suklaasta terveellisempää. Newserin mukaan pressitiedotteessa Belgiassa sijaitsevan Gentin yliopiston sekä Ghanan yliopiston tutkijat ovat selittäneet, kuinka suklaan valmistusprosessin hienosäätö on avain terveellisemmän suklaan valmistukseen.

Kaakaopavut poistetaan paloista, laitetaan käymään koreihin, kuivatetaan auringossa ja sitten paahdetaan. Viimeisessä vaiheessa antioksidantteina toimivia polyfenoleja menetetään osittain.

Tutkijat pyrkivät lisäämään polyfenolin määrää, minkä takia he lisäsivät valmistusvaiheeseen epäperinteisen vaiheen, esivalmistamisen hedelmälihassa.

”Tämä tekee tutkimuksestamme pohjimmiltaan erilaisen”, Emmanuel Ohne Afoakwa selvensi.

Vaihe käytännössä tarkoitaa, että tutkijat säilyttivät palkoja kokeiluissaan joko 0, 3, 7 tai 10 päivää ennen kuin poistivat pavut ja aloittivat käymisvaiheen. Palkojen ja papujen välissä on hedelmälihaa ja Afoakwa uskoo esivalmistelun antavan hedelmälihalle aikaa vaikuttaa kaakaopapuihin.

Newserin mukaan tutkijoille ilmeni, että viikon ajan säilöttyjen palkojen pavuissa oli korkeimmat antioksidanttiaktiivisuudet paahtamisen jälkeen, mitä tutkijat myös säätivät. Yleensä kaakaopapuja paahdetaan 10-20 minuuttia 248-266 asteessa, mutta tutkijat laskivat asteet 242 ja kasvattivat paahtoaikaa 45 minuuttiin.

Tästä selvisi, että hitaampi ja alhaisempi oli myös paras ratkaisu antioksidanttiaktiivisuuden kannalta. Tutkijoiden löydöksistä kerrotaan tarkemmin American Chemical Societyn kansallisessa kokouksessa Denverissä.

Lähde: Newser