Etenkin keski-ikäiset suomalaiset kokevat, että hyvällä fyysisellä kunnolla on merkitystä.

Hyvä fyysinen kunto lisää suomalaisten nautinnollisuuden kokemuksia seksissä, selviää Kaalimato.comin teettämästä kyselytutkimuksesta. Suomalaisista jopa 71 prosenttia on sitä mieltä, että hyvästä fyysisestä kunnosta on hyötyä makuuhuoneen puolella, kun seksi tuntuu silloin nautinnollisemmalta.

Kyselytutkimuksessa suomalaisille esitettiin väittämä: ”Nautin enemmän seksistä, kun olen fyysisesti hyvässä kunnossa.” Vastaajien täytyi kertoa, ovatko he väittämän kanssa täysin eri mieltä, melko eri mieltä, neutraaleja, melko samaa mieltä vai täysin samaa mieltä.

Kaalimadon tutkimuksen mukaan hyvä fyysinen kunto tekee seksistä nautinnollisempaa useammin suomalaisnaisten (73 %) kuin suomalaismiesten (68 %) mielestä.

”Hyvä fyysinen kunto saattaa olla naisille aavistuksen tärkeämpi tekijä, sillä naisten keskuudessa on yleisesti havaittavissa enemmän epävarmuutta omaa kehoa kohtaan kuin miehillä”, Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen toteaa tiedotteessa.

Fyysisen kunnon merkitys korostuu iän myötä

Kyselytutkimuksen mukaan keski-ikäiset suomalaiset kokevat hyvän fyysisen kunnon myönteiset vaikutukset seksiin muita ikäryhmiä huomattavasti useammin. 45–54-vuotiaista suomalaisista 76 prosenttia kokee nauttivansa seksistä enemmän ollessaan hyvässä fyysisessä kunnossa.

Sen sijaan 18–24-vuotiaat suomalaiset (8 %) ajattelevat muita ikäryhmiä useammin, ettei hyvällä fyysisellä kunnolla ole vaikutusta seksin nautinnollisuuteen.

”Iän karttuessa keho tarvitsee entistä enemmän huolenpitoa sekä fyysisen että psyykkisen hyvinvoinnin kannalta. Keski-iässä moni saattaa huomata, kuinka hyvä fyysinen kunto vaikuttaa positiivisesti myös seksissä koettuun nautintoon”, Lavikainen sanoo.

”Nuoremmalla väestöllä samanlaista kokemuksen tuomaa vertailupintaa ei välttämättä vielä ole muodostunut”, hän lisää.

Hyvä fyysinen kunto ei yksin takaa nautinnollista seksiä

Kaalimadon mukaan hyvä fyysinen kunto voi parantaa seksin nautinnollisuutta monella tapaa. Se vaikuttaa positiivisesti mielialaan, voi lisätä seksuaalista halukkuutta sekä edesauttaa fyysistä jaksamista niin arjessa kuin seksissä.

Lisäksi hyvä fyysinen kunto voi edistää positiivista kehonkuvaa, joka puolestaan kohentaa seksuaalista itsetuntoa.

”Seksin nautinnollisuus ei silti kumpua pelkästä fyysisestä suorituskyvystä, vaan siihen liittyy vahvasti myös tunteet itseään ja kumppaniaan kohtaan, läsnäolo sekä riittävä ja hyvältä tuntuva fyysinen ärsyke. Nämä ja monet muut asiat yhdessä määrittelevät, kuinka nautinnolliseksi seksi lopulta koetaan”, Lavikainen muistuttaa tiedotteessa.

Näin voit virittää seksielämän uudelle taajuudelle liikunnan avulla

Liikunta kaikessa muodossaan tuo virtaa elämään. Mikäli seksielämäänsä kaipaa siis pientä lisäpotkua, voi sitä seksuaaliterapeutti Annukka Lavikaisen mukaan lähteä hakemaan esimerkiksi seuraavilla hyvinkin yksinkertaisilla tavoilla:

  1. Kävely luonnossa: Metsän siimeksessä samoilu rentouttaa mieltä ja kehoa. Rentoutuneeseen mieleen mahtuu myös seksuaalinen halu paremmin.
  2. Aerobinen liikunta: Hikiliikunta saa endorfiinit liikkeelle ja bonuksena seksihalut kasvavat mielihyvähormonien vaikutuksesta.
  3. Jooga ja pilates: Näissä lajeissa treenataan myös lantionpohjalihaksia, joiden parantunut verenkierto voi lisätä nautinnon kokemuksia ja saada aikaan entistä voimakkaampia orgasmeja.

Kaalimato.comin tilaamaan ja Pohjoisranta BCW:n analysoimaan kyselytutkimukseen vastasi tuhat yli 18-vuotiasta suomalaista. Tutkimusaineisto koottiin verkkotutkimusyhtiö Bilendin kansalaispaneelissa toukokuussa 2019 ja lähtöotos on kansallisesti edustava.