Hyvinvointiasi ajatellen kannattaa pyrkiä syömään aina samoihin aikoihin.

Toisinaan voi olla vaikea noudattaa säännöllisiä ruoka-aikoja ja moni syökin vain silloin, kun siihen sattuu olemaan aikaa. Tutkimuksen mukaan syöminen satunnaisiin aikoihin voi kuitenkin olla haitaksi terveyttäsi ajatellen.

King’s College Londonin tutkijat arvioivat tutkimuksia, jotka olivat perehtyneet ruokailurytmin vaikutukseen yleiseen terveyteen. Women’s Healthin mukaan tutkijoille selvisi, että syöminen silloin kuin siihen vain löytää riittävästi aikaa verrattuna siihen, että söisi silloin kuin pitäisi, on kytköksissä korkeampaan riskiin sairastua metaboliseen oireyhtymään, johon liittyy muun muassa korkea verenpaine, tyypin II diabetes ja liikalihavuus.

Women’s Healthin mukaan tutkijat uskovat, että syömällä vain silloin kuin siihen on aikaa vaikuttaa sisäiseen kelloosi, joka yleensän noudattaa 24 tunnin rytmiä. Monet vartalon metabolisista prosesseista, kuten ruokahalu, ruoansulatus ja rasvan polttaminen seuraavat tätä rytmiä ja syöminen voi vaikuttaa sisäiseen kelloosi.

Eli Women’s Healthin mukaan jos syöt lounasta yhtenä päivänä keskipäivällä etkä onnistu syömään sitä seuraavana päivänä kuin vasta esimerkiksi kello kahden aikaan ja seuraat tätä ”rikkinäistä” rytmiä, se voi sekoittaa kehoasi.

Vaikka tätä voinee tehdä satunnaisesti, oli yksi arvioiduista tutkimuksista saanut selville, että epäsäännöllisesti kahden viikon aikana syöneillä oli korkeammat insuliinitasot ja korkeampi kolesteroli kuin heillä, jotka söivät samaan aikaan joka päivä. Women’s Healthin mukaan tähän ei vaikuttanut se, oliko tutkimukseen osallistunut hoikka vai ylipainoinen.

Toinen arvioitu tutkimus löysi kytköksen epäsäännöllisiin aikoihin syömisen ja liikalihavuuden väliltä. Tutkijat huomauttivat myös, että ruoka-aikojen venyttämisellä on taipumus johtaa huonompiin valintoihin ruoan ravitsemuksen suhteen, mikä ei myös ole niin hyvästä terveyttä ajatellen.

Women’s Healthin mukaan lisää tutkimuksia tarvitaan ennen kuin tutkijat voivat varmasti sanoa, satunnaisiin aikoihin syöminen vaikuttaa negatiivisesti terveyteen, mutta kytkös on olemassa. Siksi kannattanee selvittää, mitkä ajankohdat ovat parhaiten sinulle sopivia syömistä ajatellen ja pitää niistä kiinni.

Lähde: Women’s Health