Torstaina 11. maaliskuuta vietetään Maailman munuaispäivää.

Munuaiset ovat ihmiselle elintärkeät, mutta niiden hyvinvointiin harva kiinnittää huomiota. Munuaiset poistavat kehosta nestettä sekä kuona-aineita, säätelevät verenpainetta, ohjaavat punasolujen muodostumista ja aktivoivat D-vitamiinia.

Munuais- ja maksaliiton mukaan arviolta kymmenesosalla suomalaisista on jonkin asteinen munuaisten vajaatoiminta. Diabetesta tai verenpainetautia sairastavilla munuaisten vajaatoiminta on vielä yleisempää.

Munuaisia vahingoittavat diabetes, kohonnut verenpaine sekä verisuonten kalkkeutuminen. Munuaisten vajaatoimintaa aiheuttavat myös perinnölliset munuaissairaudet tai munuaisten tulehdustaudit.

“Jo olemassa olevien perussairauksien, kuten kohonneen verenpaineen, diabeteksen ja veren rasvahäiriöiden, hyvä hoito suojaa munuaisia ja hidastaa mahdollisten munuaismuutosten etenemistä”, nefrologian ylilääkäri, dosentti Agneta Ekstrand HUSista sanoo.

Vajaatoiminta oirehtii yleensä vasta pitkälle kehityttyään

Munuais- ja maksaliiton mukaan munuaisten vajaatoiminta on tärkeä havaita ajoissa, koska vajaatoiminnan etenemistä voidaan hidastaa.

“Jos sairastaa diabetesta tai korkeaa verenpainetta, on ylipainoinen tai jos suvussa on munuaissairauksia, munuaisten kunto kannattaa tarkistuttaa säännöllisesti. Munuaisten toimintaa tutkitaan veri- ja virtsanäytteistä”, Ekstrand kertoo.

Munuaisten vajaatoiminta aiheuttaa yleensä oireita vasta, kun se on jo kehittynyt pitkälle. Vajaatoiminnan oireita ovat muun muassa turvotukset jaloissa, väsymys, ruokahaluttomuus, krampit ja levottomat jalat sekä raaja- tai päänsärky.

Jos omat munuaiset eivät enää kykene suoriutumaan tehtävistään, niiden toimintaa voidaan korvata dialyysihoidolla. Munuais- ja maksaliiton mukaan munuaisensiirto on munuaisten vajaatoiminnan parasta hoitoa niille, joille se soveltuu.

Terveellisillä elämäntavoilla iso merkitys

Myös mununaiset kiittävät, jos pidät yllä terveellisiä elämäntapoja. Munuais- ja maksaliiton mukaan liikunta, vähäsuolainen ruokavalio ja tupakoimattomuus ehkäisevät verenpainetautia, ylipainoa ja diabetesta.

Ylipaino lisää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, nostaa verenpainetta ja huonontaa veren rasva-arvoja. Liikunta auttaa painonhallinnassa, laskee verenpainetta ja korjaa veren rasva-arvoja.

Myös runsas suolan käyttö nostaa verenpainetta ja kuormittaa munuaisia, sydäntä ja verisuonia. Tupakointi ja runsas alkoholin käyttö aiheuttavat verisuonten muutoksia, nostavat verenpainetta ja vaurioittavat munuaiskudosta heikentäen munuaisen toimintaa.

“Munuaisia voi suojata myös välttämällä munuaisille haitallisia aineita ja lääkkeitä. Tulehduskipulääkkeitä ei tule käyttää pitkäaikaisesti ilman lääkärin määräystä”, Ekstrand muistuttaa.

Näin suojaat munuaisiasi:

  • harrasta liikuntaa
  • syö terveellisesti
  • hoida diabetes hyvin
  • kiinnitä huomiota verenpaineeseesi
  • juo riittävästi
  • älä tupakoi
  • vältä tulehduskipulääkkeiden jatkuvaa käyttöä
  • tarkistuta munuaistesi kunto, jos sinulla on diabetes, korkea verenpaine, olet ylipainoinen tai suvussasi on munuaissairauksia

Munuais- ja maksaliitto järjestää Maailman munuaispäivänä 11. maaliskuuta kello 18-19 kaikille avoimen etäluennon, jolla nefrologi, dosentti Daniel Gordin luennoi diabeteksen munuaistaudin ennaltaehkäisystä ja hoidosta – löydät lisätietoa ja osallistumislinkin täältä. Lisätietoa munuaissairauksien ennaltaehkäisystä löydät täältä ja munuaissairauksista sekä niiden hoidosta täältä.