Harjaa hampaasi huolella: Iensairaus voi nostaa riskiä sairastua Alzheimerin tautiin

Ientulehdus on yleinen vaiva, jonka pitkittyessä syntyy krooninen ientulehdus, parodontiitti. Tämä tulehdussairaus tuhoaa hampaan kiinnityskudoksia, mutta sillä voi olla myös muita ikäviä terveysvaikutuksia.

Krooninen ientulehdus, parodontiitti, voi nostaa riskiä sairastua Alzheimerin tautiin, kertoo Daily Mail. Tutkijat ovat ensimmäisen kerran saaneet selville, että tätä ienverenvuotoa aiheuttava Porphyromonsa gingivalis -bakteeri voi päästä suusta aivoihin.

Kyseistä bakteeria löydettiin 51 Alzheimer-potilaan aivoista ja vain kahdella tutkitulla potilaalla sitä ei ollut. Tutkimustulokset antavat ymmärtää, että huolellisesti ja säännöllisesti hampaansa harjaavat voivat laskea riskiään sairastua tähän muistisairauteen.

Tutkimuksessa selvisi, että Porphyromonsa gingivalis -bakteeri pystyi saavuttamaan hiirten aivot vain kuudessa viikossa. Kun bakteeria oli tartutettu hiiriin, niiden aivojen hippokampuksen aivosoluissa näkyi vahinkoa – hippokampus on tärkeä osa aivoja muistitoimitonja varten.

Hiirillä oli myös kertynyt beeta-amylodeja, joka on Daily Mailin mukaan yksi vahingoittavista proteiineista aivoissa, minkä on uskottu aiheuttavan dementiaa. Asiantuntijoiden mielipiteet ovat jakautuneet, mutta osa uskoo nyt, että amyloideja muodostuu taistelemaan parodontiitin bakteereja vastaan.

Tutkijat uskovat, että Porphyromonsa gingivalis -bakteeri voi laukaista Alzheimerin taudin ihmisissä. Bakteerin tuottamia myrkyllisiä entsyymejä löydettiin Alzheimer-potilaiden aivoista, aivo-selkäydinnesteestä ja syljestä.

Tutkimusta johtaneen Coretxyme-yrityksen mukaan Porphyromonsa gingivalis -bakteerilla on keskeinen roolin Alzheimerin taudin kehittymisessä.

”Tämä tutkimus on tärkeä läpimurto sen ymmärtämiseksi, miten Alzheimerin tauti voi laueta ja uusi tie hoitoon”, toimitusjohtaja Casey Lynch kommentoi.

Toivoa kuitenkin on, sillä tutkijat löysivät lääkkeen, joka voi estää näitä entsyymejä ja pelastaa hiirteen aivosoluja. Lääkkeestä on kehitetty tehokkaampi versio, joka paremmin läpäisee keskushermoston ja se on jo todettu turvalliseksi ihmisille.

Daily Mailin mukaan on saatu rohkaisevia merkkejä, että lääke voi parantaa Alzheimerin tautia sairastavien muistia ja suuremmat kliiniset kokeilut toteutetaan tänä vuonna.

Muistisairauden lisäksi parodontiitilla on yhteys muihin sairauksiin. Terveyskirjaston mukaan parodontiitin on todettu voivan olla riskitekijä sydäninfarktille, aivoinfarktille ja valtimonkovettumataudille – lue lisää täällä.

Tutkimus julkaistiin Science Advances -journalissa ja voit lukea tutkimuksesta lisää täällä.

Lähde: Daily Mail


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.