Jotta elimistö toimii normaalisti, on tärkeää muistaa juoda riittävästi vettä.

Veden juominen on hyvästä myös yöunien kannalta. Pennsylvanian osavaltionyliopiston (Penn State) tutkimus väittää, että huonojen yöunien taustalla voi olla se, ettet ole juonut tarpeeksi vettä edeltävänä päivänä, kertoo The Independent.

Tutkimuksen mukaan ihmisillä, jotka nukkuivat kuusi tuntia yössä, oli merkittävästi väkevämpi virtsa ja he olivat nestehukkaisempia kuin he, jotka säännöllisesti nukkuivat kahdeksan tuntia yössä. Kahdeksan tuntia on suositeltu yöunien pituus.

SLEEP-journalissa julkaistuun tutkimukseen osallistui yli 20 000 aikuista Yhdysvalloista sekä Kiinasta, ja kaikkien osallistujien nukkumistapoja sekä virtsanäytteitä analysoitiin. The Independentin mukaan tutkijat tulivat siihen tulokseen, että kytkökset unenlaadun ja nesteytyksen välillä johtuvat vasopressiini-nimisestä hormonista.

”Vasopressiini vapautuu sekä nopeammin että myöhemmin lepojakson aikana. Joten jos heräät aiemmin, saattaa sinulla mennä ohi se ikkuna, jolloin tätä hormonia vapautuu enemmän ja se aiheuttaa häiriöitä kehon nesteytyksessä”, tutkimuksen pääkirjoittaja Asher Rosinger Penn Statesta kertoi.

Pidä nestehukka loitolla

Rosingerin mukaan jos saat nukuttua vain kuusi tuntia yössä, voi se vaikuttaa sinun nestetilaasi.

”Tämä tutkimus väittää, että jos et saa tarpeeksi nukuttua ja olosi on huono tai väsynyt seuraavana päivänä, juo enemmän vettä”, hän totesi.

The Independent muistuttaa, että nestehukalla voi olla monia haittavaikutuksia kehossa. Niitä ovat muun muassa huimaus, unelias olotila sekä virtsan väri voi olla tumma ja haju voimakkaampi.

Ilmeisin tapa pitää nestehukka loitolla, on juoda tarpeeksi vettä päivän aikana sekä välttää tai rajoittaa juomia, kuten kofeiinia, teetä ja alkoholia, jotka voivat kuivattaa kehoa. Nesteen tarve on yksilöllistä ja siihen vaikuttaa muun muassa fyysinen aktiivisuus sekä ympäristön lämpötila, mutta ohjeellinen kaikkien juomien määrä päivässä on Eviran mukaan 1-1,5 litraa ruoan sisältämän nesteen lisäksi.

Voit tutustua tutkimukseen lisää täällä.

Lähde: The Independent