Aivastelusta itkuun: Näin yllättäviä asioita voit kokea orgasmin jälkeen

Orgasmin saamisen jälkeen voi tapahtua yllättäviä asioita, joista osa on yleisiä ja osa harvinaisempia.

Orgasmin saaminen on nautinnollinen prosessi, mutta usein melko ennustettavissa: tunnet kuinka hekuman huippu lähenee, nautinto kasvaa ja kuinka lopulta sen vapauduttua olo on raukea ja tyytyväinen. HuffPostin mukaan toisinaan kuitenkin voi tapahtua odottamattomia, yllättäviä asioita, kuten päänsärkyä tai aivastelua.

Alle on listattu kuusi esimerkkiä tällaisista yllättävistä seikoista. HuffPostin mukaan osa niistä on harvinaisia, kun taas osa on yleisempiä – ja kaikki muistuttavat siitä, miten erikoisia ja omituisia vartalomme voivat olla!

Saatat kokea päänsärkyä

Nautinnon purkautumista voi seurata ikävä päänsärky. Orgasmin jälkeinen päänsärky on yleisempää miehillä sekä heillä, jotka kärsivät migreenistä. HuffPostin mukaan suurin osa näistä päänsäryistä kestää vain muutaman minuutin, mutta ne voivat myös pysytellä kiusana muutamista tunneista jopa pariin päivään.

”Jotkut ihmiset kertovat heikosta kivusta, joka kasvaa heidän kiihottuessaan, mutta suurin osa tätä kokevista kertoo voimakkaasta ja äkillisestä pääkivusta juuri ennen orgasmia tai sen aikana”, Becoming Cliterate: Why Orgasm Equality Matters -kirjan tehnyt Laurie Mintz selitti HuffPostille.

Ei ole täysin selvää, miksi tätä päänsärkyä tapahtuu, mutta jotkut asiantuntijat uskovat sen liittyvän adrenaliinipiikkiin, joka virtaa kropassa seksin aikana. Suuresta osasta näitä päänsärkyjä ei tarvitse huolestua, mutta jossain tapauksissa ne voivat viitata piilevään asiaan – etenkin jos koet myös oireita, kuten oksentelua ja niskan jäykkyyttä. Onkin parasta selvittää lääkäriltä, ettei taustalla ole mitään vakavampaa.

Saatat itkeä

Raukean, nauttivan olosi keskellä huomaat yhtäkkiä kyynelten valuvan poskillasi. HuffPostin mukaan asiantuntijat eivät ole aivan varmoja, miksi tätä tapahtuu, mutta heidän mukaan se ei ole yllättävää, kun huomioidaan kaikki psykologiset ja fysiologiset muutokset, joita seksin aikana voi tapahtua – ja tämä on varsin yleistä.

Seksiterapeutti Vanessa Marinin mukaan se tunnetaan yhdynnän jälkeisenä dysforiana. Hän kertoi HuffPostille, että melko suuri määrä ihmisiä kertoo tuntevansa surullisuutta, tunteiden pakahduttavuutta, itkuisuutta tai emotionaalisuutta orgasmin jälkeen.

Seksin jälkeen itkuisuutta kokevat voivat huolestua, että se olisi merkki piilevästä ongelmasta parisuhteessa, mutta näin ei välttämättä ole. Mintz selitti, että tätä tapahtuu useimmin läheisen ja rakastavan parisuhteen kontekstissa ja se liittyy onnellisiin tunteisiin.

Jos sinulle kuitenkin tapahtuu tätä ja epäilet toista syytä, kuten ettet ole oikeasti onnellinen suhteessasi, on Mintzin mukaan hyvä idea selvittää asiaa luotetun ihmisen tai terapeutin kanssa. Seksuaalisesta traumasta selvinneet voivat myös kokea yhdynnän jälkeistä dysforiaa – jopa hyvän seksin jälkeen.

”On aina hyvästä puhua terapeutille, jos huomaat usein kokevasi häpeän, syyllisyyden tai surullisuuden tunteita seksin jälkeen. Terapeutin kanssa voi työskennellä ymmärtääkseen näitä tunteita ja mistä ne tulevat”, psykologi ja seksiterapeutti Rachel Needle kertoi Bustlelle.

Saatat tuntea totaalista euforiaa

Ei ole mikään salaisuus, että orgasmit yleensä tuntuvat aika mainioilta, mutta joillekin ihmisille nämä positiiviset seksin jälkeiset tunteet ovat voimakkaampia.

”Joillekin euforiset tunteet voivat tuntua vielä enemmän intensiiviseltä. Heidän mielialansa paranee selvästi, he tuntavat olonsa positiivisemmaksi ja heidän itsetuntonsa kohoaa. Emme tiedä, miksi orgasmit voivat laukaista niin erilaisia reaktioita eri ihmisissä”, Marin selitti.

Saatat aivastaa

HuffPostin mukaan tutkijat eivät ole aivan varmoja, miksi aivastaminen ja orgasmin saaminen ovat kytköksissä joillakin ihmisillä. He ovat kuitenkin pohtineet, että se voi johtua ”sekoittuneista kytkennöistä” autonomisessa hermostossa, joka vastaa reflekseistä, kuten aivastamisesta, sekä seksuaalisesta kiihottumisesta.

”Emme vieläkään tiedä. Tietyt toiminnot, jotka ovat automaattisia, voivat mennä hieman sekaisin aivoissa”, korva-, nenä- ja kurkkukirurgi Mahmood Bhutta kertoi Splinterille.

Naisten kannattaa niistää nenänsä ennen seksin harrastamista, sillä se voi parantaa todennäköisyyttä saada orgasmi. Lue lisää täältä.

Saatat huomata jalkojesi tärisevän

Jotkut naiset ovat kertoneet jalkojen tärinästä orgasmin jälkeen. Kliimaksin aikana jännitystä kertyy lihasten ympärille – muuallakin kuin sukuelinten alueella. Kun seksi on ohi ja jännite vapautuu, voi ilmetä jonkin verran kramppeja, tärinää tai supistuksia. Jos sinull käy näin, kannattaa juoda vettä ja koettaa sydä jotain, jossa on kaliumia, kuten banaania, avokadoa tai jogurttia.

”Tunne, mikä on sinulle normaalia, ja jos jalkasi tärisevät, muista nesteyttää itseäsi”, gynekologi Jessica Williams kertoi ShareCare.comille.

”Ja pidä hauskaa”, hän muistutti.

Saatat tuntea kuin olisit tulossa kipeäksi

Orgasmin jälkeisen sairauden syndrooma, POIS-oireyhtymä, on harvinainen tila, jossa miehet kokevat influenssamaisia oireita, kuten kuumetta, väsymystä ja nenän tukkoisuutta laukeamisen jälkeen. HuffPostin mukaan ei juuri ole tiedossa, mikä oireyhtymää aiheuttaa, mutta jotkut tutkijat ovat sitä mieltä, että se voi liittyä autoimmuunisairauteen tai siemennesteallergiaan.

Tulanen yliopiston tutkimuskatsauksessa huomautettiin, että POIS vaikuttaa negatiivisesti potilaiden elämään rajoittaen seksuaalisia kohtaamisia, heikentää romanttisia näkemyksiä, luo sisäistä kamppailua erotiikan välttelemiseksi ja vaikuttaa potilaiden aikatauluihin. International Society of Sexual Medicine suosittelee käymään lääkärin pakeilla, jos seksin jälkeen kokee flunssamaisia oireita.

Lähde: HuffPost


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.