Ahdistus vaivaa naisia kaksi kertaa todennäköisemmin kuin miehiä – tästä se voi johtua

Etenkin nuorilla naisilla todennäköisyys ahdistuksen kehittymiselle on suuri.

Ahdistus on ikävä tunnetila ja tutkimuksen mukaan se vaivaa naisia todennäköisemmin kuin miehiä. Brain and Behavior -journalissa julkaistun tutkimuksen mukaan naiset kokevat ahdistusta kaksi kertaa miehiä todennäköisemmin ja suurin riski on alle 35-vuotiailla naisilla.

Ahdistuksen asiantuntija ja lisensoitu kliininen psykologi Alicia H. Clark kertoi Glamourille, ettei ole yllättynyt Cambridgen yliopiston tutkimuksen tuloksista.

”Ahdistuneisuushäiriöt ovat olleet nousussa viimeisen vuosikymmenen aikana nuorten aikuisten keskuudessa”, Clark sanoi.

Clarkin mukaan tutkimukset eivät osaa selittää, miksi ahdistus on enemmän naisten kokema tunnetila, mutta siihen voi vaikuttaa useat tekijät. Yksi on evoluutio, sillä evoluutiotutkijat väittävät naisten olevan muista huolehtivia, joten heistä on kehittynyt enemmän varautuneita ja suojelevia, kun taas miehistä on kehittynyt enemmän riskinottajia.

Naiset saattavat kertoa ahdistuksesta helpommin

Glamourin mukaan toinen tekijä on hormonit. Clark totesi, että monet tutkimukset ovat tuoneet ilmi korrelaation naisten hormonien vaihtelun, emotionaalisen herkkyyden ja ahdistksen välillä.

”Naishormonit vaikuttavat helpottavan enemmän akuutteja tunnekokemuksia, mikä voi johtaa ahdistukseen enemmän”, hän lisäsi.

Kliininen psykologi John Mayer huomautti kuitenkin, että naiset saattavat myös kertoa helpommin ahdistuksestaan kuin miehet.

”Miehet ovat sosiaalistuneet olemaan myöntämättä ahdistustaan”, Mayer kertoi.

Nuorten aikuisten ahdistukseen liittyen Mayer sanoi, että alle 35-vuotiaana on paljon asioita meneillään; saatat vielä tehdä kovasti töitä uran rakentamiseksi, miettiä kuka olet tai haluat olla ja vanhempiin naisiin verrattuna saatat olla epävarma siitä, miltä tulevaisuutesi näyttää ja nämä kaikki voivat vain lisätä ahdistusta.

Uskalla hakea apua

Laskeaksesi todennäköisyyttä kliinisen ahdistuksen kehittymiselle, Clark suosittelee yrittämään pysyä ajan tasalla ahdistuksesi kanssa ja siinä, miten reagoit sitä kokiessasi.

”Ahdistus on sensitiivinen, sisäinen resurssi ja voimakas motivaation lähde, joka on kehittynyt suojellakseen asioita, joista välitämme eniten”, Clark sanoi.

”Näihin positiivisiin puoliin keskittyminen voi auttaa käyttämään sitä hyödyksesi, kun taas sen vastustaminen tai taisteleminen voi tehdä siitä pahempaa. Monille ahdistuksen kanssa kamppaileville puolet taistelusta on tunnistamisessa ja siinä, että ajattelee ahdistuksesta eri tavoin”, Clark jatkoi.

Jos et pärjää ahdistuksesi kanssa itse, älä pelkää hakea apua. Sinun kanssa samassa tilanteessa olevia on enemmän kuin kenties tiedätkään.

Voit lukea artikkelissa mainitusta tutkimuksesta lisää täältä. Apua, neuvoja ja lisätietoa löydät muun muassa Mielenterveystalon sivuilta.

Lähde: Glamour


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.