Näillä aamurutiineilla on erilaisia hyötyjä, joista voi nauttia, kun pitää rutiineista sinnikkäästi kiinni.

Sanotaan, että varhainen lintu madon nappaa ja erään tutkimuksen mukana aamuihmiset ovatkin proaktiivisempia kuin iltaihmiset. Mutta tehokkaana aamuvirkkuna olemisessa on kyse muustakin kuin siitä, että heräät ennen muita; kyse on siitä, että sinulla on positiivinen mieliala ja saat tärkeät asiat tehtyä ennen kuin kukaan muu, toteaa Business Insider.

Ei siis kannata laittaa kelloa soimaan ennen kukon laulua, jos aiot vain unohtaa itsesi television äärelle toviksi ennen kuin raahaudut töihin. Jotta saisit sen sijaan aloitettua päiväsi oikein, täytyy omaksua hyviä tapoja ja rutiineja.

Business Insiderin mukaan seuraavat kuusi aamurutiinia voivat vaikuttaa vaikealta omaksua, mutta niistä saa todella paljon hyötyjä, jos niistä pitää kiinni. Lue alta lisää, minkälaiset rutiinit sinunkin siis kannattaisi ottaa osaksi arkeasi.

Tee suunnitelma edeltävänä iltana

Tämä sinällään ei ole aamurutiini, mutta se ehdottomasti edistää tuotteliasta aamurutiinia. Varmista siis, että sinulla on edessä menestyksekäs aamu luomalla edeltävänä iltana suunnitelma aamua varten. Business Insiderin mukaan siitä on aina apua, että on laitanut kaiken tarvittavan valmiiksi aamuksi. Pidä huolta, että kaapeista löytyy tarvittavat aamupalatarpeet ja tee itsellesi pieni aikataulu asioista, joita sinun täytyy saada tehtyä seuraavana päivänä. Tämä voi kuulostaa melko simppeliltä, mutta kun tulet illalla kotiin, on erittäin houkuttelevaa vain rymähtää sohvalle viinilasillisen kera ja jättää kaikki ajattelu seuraavalle päivälle.

Herää tympeän aikaisin

Yökyöpeleille tiedossa on siis sopeutumista. Ajankäytön hallinnan asiantuntija Laura Vanderkam teki kyselyn 20 johtajalle ja 90 prosenttia heistä kertoi heräävänsä arkisin ennen kello 06. Esimerkiksi PepsiCo:n toimitusjohtaja Indra Nooyi esimerkiksi herää aamulla kello 04 ja on viimeisteen kello 07 toimistollaan. Disneyn toimitusjohtaja Bob Iger herää Business Insiderin mukaan kello 04:30 lukemaan, kun taas Twitterin toimitusjohtaja Jack Dorsey herää kello 05:30 lähteäkseen lenkille. Tämä voi kuulostaa kamalalta, mutta jos menet aiemmin nukkumaan, lievittää se ajan mittaan aikaisista aamuista aiheutuvaa ”kipua”. Pääasia on kuitenkin se, että tuottelias aamu alkaa varhaisella herätyksellä.

Aloita päivä oikein kuntoilemalla

On olemassa ihmisiä, jotka himoitsevat kuntoilua ennen kuin aurinko on edes noussut, mutta muille varhain aamulla herääminen kuntoilun takia ei kuulosta ihanteelliselta. Aamut ovat kuitenkin ihanteellista aikaa kuntoilulle. Business Insiderin mukaan aloittamalla päivän liikunnalla, estät itseäsi viivyttelemästä sen kanssa. Ajattele asiaa näin: jos kiireisimmät ihmiset löytävät aikaa kuntoilulle, onnistuu se sinultakin. Vanderkaminkin mukaan esimerkiksi Xeroxin toimitusjohtaja Ursula Burn aikatauluttaa tunnin mittaisen personal trainer -session kello 06 kahdesti viikossa. Yhdysvaltojen entinen presidentti Barack Obama sen sijaan aloittaa päivänsä voima- ja kardioharjoittelulla, kun taas Twitterin Dorsey tekee seitsemän minuutin treenin kolmesti.

”Nämä ovat uskomattoman kiireisiä ihmisiä. Jos he löytävät aikaa kuntoilulle, täytyy sen olla tärkeää”, Vanderkam sanoi.

Hoida tärkeät asiat ja projektit

Business Insiderin mukaan aamun varhaiset tunnit voivat olla ihanteellista aikaa keksittyä tärkeisiin työprojekteihin ilman, että kukaan keskeyttää sinua. Tämän lisäksi ajan käyttäminen siihen päivän alussa varmistaa sen, että asia saa huomiosi ennen muita – lapsia, työntekijöitä, pomoja – joten hyödynnä se. Vanderkam käytti esimerkkinä bisnesstrategia, joka hoiti niin paljon ad hoc -tapaamisia ja keskeytyksiä päivän aikana, että hänestä tuntui, ettei hän saa mitään aikaiseksi. Hän alkoi ajatella varhaisia aamuja projektiaikana ja valitsi jokaiselle päivälle pääprojektin, johon keskittyä. Yksikään työkaveri ei piipahtanut häiritsemässä häntä aamulla puoli seitsemältä ja hän pystyi viimein keskittymään.

Työstä omaa juttuasi

Oma projektisi, sinun oma juttusi, on helppo jättää väliin, kun on ollut koko päivän tapaamisissa, on väsynyt ja nälkäinen sekä täytyy miettiä, mitä söisi päivälliseksi. Tästä syystä monet menestyvät ihmiset käyttävät noin tunnin omiin henkilökohtaisiin projekteihinsa ennen kuin virallisesti aloittavat päivänsä. Historian opettaja Chicagon yliopistosta kertoi Vanderkamille, että hän käytti tunnit kello 06 ja 09 välillä työstääkseen kijrjaa Länsi-Afrikan uskonnollisesta politiikasta. Hän pystyi lukemaan artikkeleita ja kirjoittamaan useita sivuja ennen kuin hänen täytyi hoitaa opettajan tehtäviään. Ottamalla aamusta aikaa kirjoittamiselle ja tekemällä siitä tavan, hän pystyi toteuttamaan aikeensa. Eikä hän ole ainoa, sillä myös Ludwig Beethoven, John Milton, Kurt Vonnegut, May Angelou ja Victor Hugo työstivät luovia projektejaan aamulla.

Nauti hiljaisuudesta

Elämä voi olla välillä yhtä hullunmyllyä ja on vaikea löytää ns. turhaa aikaa omasta kiireisestä aikataulusta. Jos aina kiiruhdat ympäriinsä aamulla, voi olla vaikea kuvitella, että pystyisi säästämään aikaa pitääkseen rauhaisan, hiljaisen hetken. Mutta mindfulnessin harjoittaminen ei ole ajan heittämistä hukkaan. Koeta varata muutama minuutti hiljaiselle pohdinnalle jokaisen päivän alkuun. Voit käyttää nuo rauhaisat hetket esimerkiksi rukoiluun, meditaatioon, oman tulevan menestyksen kuvittelemiseen tai pohtimaan, mistä olet kiitollinen – mikä tahansa, mikä toimii sinulle. Tämä lyhyt tauko voi saada sinut mainiolle tuulelle loppupäivän ajaksi.

Lähde: Business Insider

Kommentit

Kommenttia