Sanotaan, että aamupala on päivän tärkein ateria.

Moni varmasti tietää, että aamiaisen nauttiminen on terveellistä ja tärkeää. Suurin osa suomalaisista haluaakin syödä aamiaista, ilmenee Herbalife Nutritionin teettämästä kyselystä.

Tästä huolimatta yksi kymmenestä kertoo käyttävänsä aamuhetket mieluummin puhelimen parissa ja peräti neljä kymmenestä viettää jopa kaksi tuntia näytön ääressä aamuisin.

”Mielestäni monien meistä kannattaisi miettiä uudelleen, mitä pitää tärkeämpänä. Aamiaisen ohittamiseen voi olla monia syitä, mutta älypuhelimen ei pitäisi olla yksi niistä”, Herbalife Nutritionin pohjoismaiden johtaja Mia Bergmann sanoo.

”Valitse aamiainen, älä Facebookia”, hän rohkaisee.

Puhelin ei ainoa syy, miksi aamupala jää väliin

Puhelin ei kuitenkaan ole ainoa syy aamupalan väliin jäämiseen. Monia vaivaa aamuisin myös kiire, väsymys tai ruokahaluttomuus ja lisäksi osa suomalaisista usko voivansa laihtua jättämällä päivän ensimmäisen aterian väliin.

”Väsymys ja ajan puute ovat varmasti useimmille tuttuja ongelmia aamuisin. Kannattaisi ehkä kokeilla aamiaisen valmistamista jo edellisenä iltana. Vaikka aamulla ei tekisi mieli syödä, on tärkeää syödä edes vähän. Aamulla syöminen on myös tottumuskysymys”, Bergmann kertoo.

Aamiaisen väliin jättäminen painonpudotustarkoituksessa ei ole suositeltavaa. Joissakin tapauksissa sillä voi olla myös aivan päinvastainen vaikutus.

”Kun aamiaisen jättää syömättä, on nälkäisempi päivällä ja syö huomaamattaan enemmän. Eri vaihtoehtoja kokeilemalla löytää itselleen sopivan aamiaisen, josta saa energiaa heti aamulla”, Bergmann selittää.

Osa syö kakkua ja leivonnaisia aamupalaksi

Osa tutkimukseen vastanneista kertoi jättävänsä aamiaisen väliin, koska sitä ei tarjoilla heille vuoteeseen, ja toiset söisivät sen mieluummin vasta työpaikalla. Bergmannin mukaan aamupalan syömisen ei pitäisi olla siitä kiinni, ehtiikö joku muu palvelemaan ja lisäsi, että työpaikalle siirretty aamurutiini voi olla hyväkin ratkaisu.

Monilla kiireiset päivät voivat houkutella nappaamaan epäterveellisen aamiaisen vaikkapa huoltoasemalta. Kyselyyn vastanneista 13 prosenttia kertoi syövänsä kakkua, leivonnaisia, muffineja tai makkaraa aamiaiseksi.

”Suosittelen vaihtamaan leivonnaiset ja makkarat esimerkiksi hedelmiin, jogurttiin tai smoothieen, jotka auttavat sinua jaksamaan keskittymään koko päivän ajan. Niissä on myös vähemmän kaloreita”, Bergmann toteaa.

”Välillä on tietysti hyvä hemmotella itseään leivonnaisilla, mutta niiden ei pitäisi kuulua aamupalaan joka päivä. Nouse vähän aikaisemmin, laita puhelin hetkeksi pois ja varaa muutama minuutti hyvän ja ravitsevan aamiaisen nauttimiseen”, hän vinkkaa.

Tutkimuksen mukaan tällaisia asioita suomalaiset syövät aamupalalla:

  • Leipä 67 %
  • Kaurapuuro 50 %
  • Kananmunat 33 %
  • Jogurtti 33 %
  • Hedelmät 29 %
  • Kakut, leivonnaiset, muffinit tai makkarat 13 %
  • Murot 11 %
  • Smoothie/pirtelö 10 %
  • Näkkileipä 9 %
  • Patukat 2 %

Herbalife Nutritionin teettämän tutkimuksen toteutti YouGov Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa tammikuussa 2021. Vastaajien ikähaarukka oli 18–74 vuotta ja kyselyyn vastasi 4 161 henkilöä, joista 1 091 oli Suomesta – otos oli väestöä demografisesti edustava.