A-vitamiinin liikasyönti on vaarallista – mutta voiko sitä laittaa kasvoille liikaa?

A-vitamiini retinolia käytetään monissa kasvotuotteissa, mutta vitamiinin muita muotoja otetaan suun kautta.

Suun kautta otettuna tämä vitamiini voi olla The List -sivuston mukaan erittäin vaarallista. Ruokavaliosta sitä ei saa kovin helposti liikaa, mutta jos aiot ottaa sitä ravintolisänä, kannattaa ensin keskustella asiasta lääkärin kanssa. Joskus voi olla tarve lisämäärälle, jos et syö tarpeeksi esimerkiksi lihaa, kalaa tai maitotuotteita. Sen toista muotoa saadaan hedelmistä ja vihanneksista, kuten porkkanoista sekä muista kasvipohjaisista elintarvikkeista.

Naisille sopiva keskimääräinen annos A-vitamiinia vuorokaudessa on 700 mikrogrammaa. Joissakin tilanteissa ylimääräinen saanti on tarpeellista, jos esimerkiksi kärsii aknesta tai sairastaa syöpää. Myös ikään liittyvä silmänpohjan rappeuma vaatii normaalia suuremman A-vitamiinin saannin. Sitä ei kuitenkaan kannata mennä syömään liikaa, koska se voi aiheuttaa monia todella ikäviä oireita, kuten pahoinvointia, oksentelua, huimausta ja näön huononemista.

Jos otat A-vitamiinia liikaa pidemmän aikaa, se vaikuttaa kehoosi vieläkin epäsuotuisimmilla tavoilla. Voit kärsiä silloin päänsärystä, luiden ohenemisesta, maksavaurioista, ripulista, ihoärsytyksestä ja nivel- ja luukivuista. Jos olet raskaana, se voi aiheuttaa sikiölle vaurioita. Siksi on erittäin tärkeää noudattaa lääkärin antamia ohjeita vitamiinilisän ottamisesta.

Mutta myös retinoli, jota käytetään paljon kasvotuotteissa, on yksi A-vitamiinin muoto. Sitä voidaan pistää kasvoille ja muualle iholle aamuin illoin eli useamman kerran päivässä. Voiko se olla vaarallista? The List kysyi tämän kysymyksen tohtori Jeannette Grafilta, joka vastasi, että hän ei ole koskaan kuullut, että iholle laitettava A-vitamiini olisi aiheuttanut mitään samoja oireita, kuin liika A-vitamiinin ottaminen suun kautta aiheuttaa. Retinoli ei imeydy ihon kautta muualle kehoon, joten sitä voi hänen mukaansa laittaa iholle ihan huoletta.

Lähde: The List


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.