Esimerkiksi istumapaikan valinnalla voi vaikuttaa siihen, miten syöt.

Kirjailija ja Cornellin ravitsemustieteen ja kuluttajakäyttäytymisen professori Brian Wansink on luonut uransa tutkien tapoja, miten ihmiset vahingossa syövät enemmän kuin heidän oli tarkoitus. Huffington Postin mukaan hänen työnsä muun muassa tutkivat, miten ymäristö muokkaa syömistottumuksia.

Wansink on työnsä lomassa selvittänyt tapoja, miten syömistottumuksia voi parantaa. Alla niihin pohjautuvia vinkkejä siitä, miten voit tarkailla omaa syömistäsi.

Ravintolassa:

– Pyydä pöytää ikkunan vierestä. Wansinkin keräämät tiedot osoittavat, että ikkunan vieressä syövät tilaavat 80 prosenttia todennäköisemmin salaattia.

– Jos koetat vältellä herkkuja, älä istu lähelle baaritiskiä – Wansinkin tutkimusten mukaan tiskin lähellä istuvat tilavaat 73 prosenttia todennäköisemmin jälkiruokaa.

– Valitse kirkkaasti valaistu ravintola, missä soi pehmeää taustamusiikkia ja nautit ruoastasi enemmän – ja nautit vähemmän kaloreita.

– Tilaa mitä oikeasti haluat. Haastattelussa Wansink on kertonut, kuinka ihmisiä pyydettäessä ajattelemaan, mitä tilaavat, he eivät niin pidä siitä ja paikkaavat tilannetta myöhemmin; Wansinkin mukaan he ajattelevat, kuinka ansaitsevat esimerkiksi jäätelöä myöhemmin, koska hyveellisesti söivät päivälliseksi salaatin.

– Kiinalaisen ravintolan buffetissa Wansinkin tutkimusten mukaan kannattaa syödä puikoilla, valita pienempi lautanen, jos mahdollista, silmäillä läpi koko buffetin valikoima ennen valintojen tekoa sekä valita istumapaikka kauempaa buffetista, selkä ruokaan päin.

Kotona lasten kanssa:

– Tarjoile hedelmät värikkäistä kulhoista. Wansinkin tutkimukset koululaisten kanssa toivat ilmi, että lapset syövät tuplasti hedelmiä, kun se tarjoillaan värikkäästä astiasta verrattuna tavalliseen, metalliseen astiaan.

– Hedelmät kannattaa myös pilkkoa. Koululaisten avulla kävi myös ilmi, että 48 prosenttia vähemmän omenoita heitettiin pois, kun koulut tarjoilivat omenoita viipaloituna.

Lue lisää Wansinkin vinkkejä täältä.

Lähde: Huffington Post