Pääsäryistä pääsee eroon muillakin tavoilla kuin sillä, että syö lääkkeen, joka vie kivun pois tai lievittää kipua.

Päätä voi särkeä monesta eri syystä. Se voi olla jännityspäänsärkyä tai jotain muuta. Tässä alla kerrotaan seitsemästä erilaisesta luonnollisesta keinosta, joilla päänsärkyä voidaan hoitaa. Samalla kerrotaan millaisesta syystä johtuvaan päänsärkyyn ne toimivat.

1. Eteeriset öljyt

Eteeriset öljyt ovat yksi parhaista luonnollisista tavoista lievittää päänsärkyä. Niiden aromit voivat lievittää monenlaisia päänsärkyjä, kun niitä haistelee tai hieroo varovasti ohimoille. Esimerkiksi laventelin tuoksuinen öljy on hyvä päänsärkyyn, joka johtuu stressistä ja lihasten jännityksestä. Muita toimivia tuoksuja ovat piparminttu ja eukalyptus.

 2. Jooga

Jos päänsärky johtuu stressistä tai lihasjännitteistä, jooga voisi olla hyvä apu päästä siitä eroon. Erilaiset jooga-asennot lievittävät monenlaisia kipuja, kuten niskakipuja, jotka voivat oirehtia päänsärkynä. Mikä tahansa asento rentouttaa, kun samalla vielä hengittää syvään ja sen jälkeen ulos.

3. Tee

Teen siemailu on loistava tapa vähentää stressiä. Jos stressi aiheuttaa sinulle päänsärkyä, tee voi myös poistaa päänsäryn. Sellaisia teevaihtoehtoja ovat esimerkiksi kamomillaa tai inkivääriä sisältävät teet. Inkiväärin on osoitettu vähentävän tulehduksia ja siitä voi olla apua jopa migreeniin.

4. Kuuma- ja kylmähoidot

Lämpötyyny tai esimerkiksi jokin jäinen pakkaus voi auttaa päänsärkyyn. Jos sinulla on jännityspäänsärky, sen voi yrittää poistaa laittamalla lämpötyyny kohtiin, joissa lihakset ovat jumissa. Lämmin tai kylmä suihku auttavat stressin aiheuttamaan päänsärkyyn. Jäinen pakkaus taas auttaa silloin, jos on kyse migreenistä.      

5. Raitis ulkoilma

Jo pelkkä istuminen tai kävely raittiissa ilmassa voi auttaa päänsärkyyn, jos se ei johdu esimerkiksi allergiasta tai migreenistä.

6. Liikunta

Kun päätä särkee, ei varmasti tee mieli liikkua. Mutta se voi auttaa, vaikka kyse olisi migreenistä. Liikkuminen lievittää stressiä, jännitteitä ja saa veren kiertämään, joista on apua päänsäryissä. Muista kuitenkin juoda samalla vettä, jotta päänsärky ei pahene nestehukan takia.

7. Juo vettä

Kuten edellisessä kohdassa mainittiin vedenjuonti, niin se voi jopa yksistään poistaa päänsäryn. Nestehukka voi nimittäin olla päänsäryn syynä, jolloin särky lähtee, kun juo vettä.

Toivottavasti nämä vaihtoehdot auttavat, jolloin sinun ei tarvitsisi ottaa joka kerta lääkettä, kun päätäsi särkee.

Lähde: All Womens Talk