Ajan lisäksi tärkeää on, että lankun tekee oikein.

Lankkuasento on yksi tehokkaimpia tapoja treenata kroppaa, sillä se vaikuttaa useisiin eri lihaksiin yhtä aikaa eikä sen tekemiseen tarvitse mitään välineitä. Lankuttaminen pidemmän aikaa on haastavaa ja onkin mahdollista, että lankutat kauemmin kuin olisi todella tarpeen.

Pure Wow kertoo, että asiantuntijoiden mukaan lankkua kannattaa pitää vain niin kauan, kun saat pidettyä asennon hyvänä. Joillekin huippu-urheilijoille se voi tarkoittaa lankuttamista useamman minuutin ajan, mutta jos itse pystyt vain 30 sekuntiin ennen kuin olkapääsi alkavat huutaa kivusta ja reisilihaset täristä, sekin on jo aivan hyvä.

”Jos painostat itsesi pitämään lankkuasentoa liian kaukan, tekee se enemmän haittaa kuin hyöytyä. Se rasittaa lihaksiasi ja laittaa paineita nivelille sekä muille alueille, joita et itse asiassa halua työstää tai rasittaa”, fysioterapian tohtori (DPT) Laura Martens selitti Pure Wow’lle.

Tämä voi olla hyvä uutinen heille, joilla on esimerkiksi vaikeuksia rikkoa oma lankkuennätyksensä, sen pito alkaa kyllästyttää pidemmän päälle, asento ei pysy hyvänä tai huomio siirtyy muualle siitä, mitä on tekemässä, jos lankussa on yli 30 sekuntia. Pure Wow’n mukaan muutama kierros 30 sekunnin lankkuja voi olla paljon parempi treeni kuin pinnistämällä itsensä pysymään lankussa pitkään huonossa asennossa.

Oikea asentokin tärkeä

Lankkuasento on myös tärkeä tehdä oikealla tavalla, jotta se on tehokas. Miltä kunnon lankkuasento sitten näyttää?

”Kyynärpäät (tai kädet) ovat maassa juuri olkapäiden alla, selkä suorassa ja jalat hartioiden leveydellä toisistaan. Luultavasti tärkeintä on muistaa pitää selkä ja lantio linjassa, jotta lankku on tehokkaimmillaan”, Martens kertoi.

Hyvä muistisääntö oikeasta asennosta on tämä: jos et tunne mitään vatsalihaksissa tai pakaroissa, teet lankkua luultavasti väärin.

Lähde: Pure Wow