Esimerkiksi äänekkäät lounashetket ystävien kanssa voi olla parempi laittaa tuolle, jos haluat tarkailla painoasi ja välttää ylensyöntiä.

Brigham Youngin yliopiston ja Colorado Staten yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan oman syömisensä ääniä – eli pureskelua, nieleskelyä ynnä muuta – kuulevilla on taipumusta syödä vähemmän. Esimerkiksi musiikin kuuntelu tai television katsominen aterioiden yhteydessä voi siis johtaa tarkoituksettomaan ylensyöntiin.

Newserin mukaan tutkijat tekivät kolme koetta selvittäkseen Crunch Effectiksi nimeämänsä vaikutuksen voimaa. Esimerkiksi yksi kokeista paljasti, että kovia ääniä kuulokkeilla kuunnelleet söivät enemmän suolarinkeleitä kuin he, jotka kuuntelivat hiljaisia ääniä.

Tutkijat uskovat syömisestä lähtevien äänien voivan olla “kulutusseurannan vihje” keholle.

“Jos ihmiset ovat enemmän keskittyneitä ruoan aiheuttamaan ääneen, se voi vähentää nautitun ruoan määrää”, Ryan Elder Brigham Youngin yliopistosta totesi.

Newserin mukaan tuoreen tutkimuksen tulokset vahvistavat vuonna 2007 tehdyn tutkimuksen tuloksia, joiden mukaan ihmisillä oli taipumusta syödä enemmän, jos heidän syömisensä häiriintyi.

Voit lukea lisää Food Quality and Preference -julkaisussa ilmestyneestä tutkimuksesta täältä.

Lähde: Newser