Synnytyksen jälkeiset ongelmat ovat yleisiä, mutta moni äiti kokee, ettei saa kunnon hoitoa ja apua.

Uuden kyselyn mukaan yli kolmannes (36%) uusista äideistä kertoi sietäneensä epämukavaa seksiä useiden kuukausien ajan synnytyksen jälkeen. Tämän lisäksi 42 prosenttia kertoi kokoneensa ongelmia pidätyskykynsä tai lantionpohjansa kanssa, kertoo Metro.

Mumsnetin teettämä kysely tehtiin naisille, jotka olivat synnyttäneet vuosien 2013 ja 2016 välillä, ja sen tulokset osoittavat, että ongelmat ovat yleisiä, mutta niitä kokevat naiset ovat kertoneet, että eivät saa kunnon hoitoa. Metron mukaan se johtuu monista seikoista: äidit kokevat, etteivät voi häpeän johdosta pyytää apua, lääkäreillä ei ole kunnolla aikaa ja he tarjoavat heikkoja ratkaisuja sekä tietoa kaikesta siitä, mikä voi mennä synnytyksen jälkeen pieleen, ei ole tarpeeksi.

Kyselyyn vastanneista äideistä, jotka kokivat kivuliasta tai epämukavaa seksiä, vain neljä prosenttia sanoi saaneensa mainiota terveydenhuoltoa. Suurin osa, 75 prosenttia, ei ollut joko pyytänyt apua tai sanut sitä.

Metron mukaan pelkästään seksi ja pidätysongelmat eivät jää vaille huomiota, vaan äidit kertovat myös puutteellisesta hoidosta synnytyksen aikana syntyneisiin vammoihin. 34 prosenttia kyselyyn vastanneista, joilla tapahtui repeämä synnytyksen aikana tai joille tehtiin keisarinleikkaus, sanoi ettei heille tarjottu riittävää hoitoa heidän haavaan.

”Suurelle osalle äideistä, onneksi, synnytys tarkoittaa vauvaa, mutta se tarkoittaa myös repeämiä ja haavoja ja joillekin se voi tarkoittaa epämukavaa seksiä, pidätysvaikeuksia tai prolapsioireita, jotka kestävät vuosia tai jopa vuosikymmeniä”, sanoi Mumsnetin perustaja Justine Roberts, jonka mukaan Mumsnetin sivuilla on paljon tarinoita kivun ja oireiden kanssa kamppailevilta naisilta.

”Me tarvitsemme rehellistä keskustelua siitä, mitä synnytys voi tarkoittaa joillekin äideille ja naisten täytyy voida kokea, että heillä on lupa puhua näistä oireista terveydenhoidon tarjoajien kanssa ja saada tehokasta hoitoa”, Roberts totesi.

Metro korostaa, että ongelmat ovat yleisiä, sillä noin 90 prosenttia äideistä kokee repeämän synnytyksen aikana ja noin 20 prosenttia kokee pidätysvaikeuksia kymmenen vuotta synnytyksen jälkeen. Synnytykseen liittyvien ongelmien ympärillä olevasta häpeästä pitäisi päästä eroon ja voimaannuttaa heitä, joilla on vaikea puhua aiheesta.

”Vaikka nämä ovat todella yleisiä, ovat naisten terveysongelmat, kuten pidättämis- ja lantionpohjaongelmat synnytyksen jälkeen, edelleen tabu monien naisten kärsiessä hiljaisuudessa ja peläten avun hakemista lääkäriltä”, Wellbeing of Womenin Sarah Francis kertoi.

”Auttamalla naisia jakamaan kokemuksensa ja ymmärtämään, että he eivät ole yksin, mahdollistaa se terveydenhuollon ammattilaiset tarjoamaan parasta apua potilailleen”, hän jatkoi.

”Wellbeing of Women toivoo, että tämä kysely aloittaa keskustelua ja auttaa paremmin ymmärtämään näitä aiheita”, Francis päätti.

Lähde: Metro