Aborttilain muutosta ajavaan kansalaisaloitteeseen kerätään nimiä 23. maaliskuuta 2021 saakka.

Suomen 50 vuotta vanhaa raskaudenkeskeytyslakia pyritään päivittämään nykyaikaisemmaksi ja raskaana olevan itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi OmaTahto2020-kansalaisaloitteen avulla (lue lisää täällä). Syyskuun lopulla avattu kansalaisaloite on kerännyt tätä kirjoittaessa yli 47 000 allekirjoitusta, joten tarvittavat 50 000 allekirjoitusta ovat lähellä.

Suomen nykyinen aborttilaki on Pohjoismaiden tiukin ja Euroopan tiukimpia: raskauden keskeyttämistä varten tarvitaan kahden lääkärin lausunto sekä jokin syy keskeytykselle, kuten sosiaalinen syy. Kansalaisaloitteella lakia halutaan muuttaa niin, että keskeytys voidaan tehdä raskaana olevan pyynnöstä 12. raskausviikkoon saakka ja vaatimukset perusteluista on poistettava.

Suomen Gynekologiyhdistyksen puheenjohtaja ja Helsingin yliopiston professori Oskari Heikinheimo kertoo Ylen haastattelussa, että lakimuutos on tarpeellinen myös monien asiantuntijoiden mielestä.

”Maailma muuttuu meidän ympärillä. Silloin kun nykyinen raskaudenkeskeytyslaki on tullut voimaan, raskaudenkeskeytys on ollut hankalampi asia meidän yhteiskunnassa ja sen saaminen on ollut vaikeampaa”, hän sanoo.

”Nainenhan sen päättää”

Nykyinen aborttilaki säädettiin vuonna 1970, jolloin raskaus keskeytettiin aina kirurgisesti. Nykyään lähes kaikki keskeytykset tehdään lääkkeillä, mutta Ylen mukaan siitä huolimatta tarvitaan kahden lääkärin lausunto siitä, että raskauden voi keskeyttää.

”Vuosikymmeniä vanha malli ei heijasta enää nykyistä arvomaailmaa”, Heikinheimo toteaa.

”Eihän lääkäri sitä lopulta päätä. Nainenhan sen päättää, että hän haluaa raskaudenkeskeytyksen. Kenen etua palvelee, että ihmistä juoksutetaan usealla eri luukulla”, hän jatkaa.

Väestöliiton asiantuntijalääkäri ja naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Suvi Leppälahden mukaan nykyinen aborttilaki kuluttaa terveydenhuollon resursseja tarpeettomasti, kun keskeytystä varten täytyy saada kahden lääkärin lausunto.

”Se myös vaikeuttaa raskaudenkeskeytyksen hakijan hyvää ja ihmisoikeuslähtöistä hoitoa”, hän muistuttaa Ylen haastattelussa.

Isoja vaikutuksia tasa-arvoon

OmaTahto2020-kansalaisaloitteen takana on Naisasialiitto Unioni ja lisäksi mukana ovat muun muassa Suomen Gynekologiyhdistys, Suomen Kätilöliitto ja Väestöliitto. Heikinheimo toteaa Ylellä, että poliitikot ovat hyvin varovaisia koskemaan raskaudenkeskeytyslakiin, koska se on aika sensitiivinen laki ja siinä on sekin riski, että lopputulos ei olisikaan sitä, mitä alun perin on haluttu.

”Ehkä kansalaisaloite onkin oikein hyvä työkalu. Kun ihmiset ehdottavat sitä, poliitikkojen on käsiteltävä se eduskunnassa ja toivottu sisältö on se, mitä ihmiset ovat kannattaneet”, professori sanoo.

Leppälahden mukaan kansalaisaloitteella halutaan tuoda Suomen lakia lähemmäs eurooppalaista ja pohjoismaista käytäntöä.

”Muutoksella on ehdottoman tärkeitä ja isoja vaikutuksia tasa-arvon kannalta. Yksi tärkeimmistä asioista on se, että halutaan antaa naiselle itsemääräämisoikeus omasta kehosta, mikä ei nyt tässä nykylaissa toteudu”, hän kommentoi.

OmaTahto2020-kansalaisaloitteeseen kerätään nimiä 23. maaliskuuta 2021 saakka. Löydät kansalaisaloitteen täältä ja voit lukea aloitteesta lisää kampanjan kotisivuilta täällä.

Lähde: Yle