OmaTahto2020-kansalaisaloitteeseen kerätään allekirjoituksia, joita on parissa päivässä tullut yli 28 000.

Suomen raskaudenkeskeytyslaki halutaan päivittää nykyaikaiseksi. Tähän tähtää OmaTahto2020-kansalaisaloite, joka avattiin allekirjoituksille keskiviikkona 23. syyskuuta.

Suomen nykyinen aborttilaki on 50 vuotta vanha, ja aloitetta hallinnoivan Naisasialiitto Unionin mukaan laki on Euroopan tiukimpia ja Pohjoismaiden tiukin. Suomi on Euroopan viimeisiä maita, joissa laki edellyttää raskaudenkeskeytykselle perusteluja ja kahden eri lääkärin lausuntoa.

”Suomen raskaudenkeskeytyslaki laahaa lääketieteellisen ja eettisen kehityksen perässä”, sanoo Naisasialiitto Unionin pääsihteeri Milla Pyykkönen.

”Laki ei kunnioita raskaana olevan kehollista itsemääräämisoikeutta. Vaatimukset kahden lääkärin erillistä lausunnoista ja kaikkien keskeytysten ohjaamisesta synnytyssairaalaan pitkittävät prosessia tarpeettomasti. Suomen aborttilaki on päivitettävä 2020-luvulle”, hän painottaa.

Raskaana olevan oman tahdon riitettävä

Naisasialiitto Unionin mukaan nykyisen lain säätämisen aikaan vuonna 1970 abortti tehtiin aina kirurgisesti, jolloin oli perusteltua, että raskaus todettiin ensin perusterveydenhuollossa ja sen jälkeen keskeytettiin erikoissairaanhoidossa. Nykyään yli 95 prosenttia keskeytyksistä tehdään kuitenkin lääkkeellisesti, ja lääkkeellisen keskeytyksen kohdalla sairaalahoito on vain harvoin tarpeen.

OmaTahto2020-kansalaisaloitteen tavoitteena on päivittää Suomen laki raskauden keskeyttämisestä nykyaikaiseksi, eurooppalaista lainsäädäntöä vastaavaksi ja raskaana olevan itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi. Aloite vaatii lakia muutettavan siten, että raskaus voidaan raskaana olevan pyynnöstä keskeyttää 12:nteen raskausviikkoon saakka.

Lisäksi aloite vaatii, että toimenpiteen edellytyksistä tulee poistaa vaatimukset perustella pyyntöä esimerkiksi sosiaalisilla syillä. Raskaana olevan oman tahdon on riitettävä keskeytyksen saamiseen.

Aloitetta tukee yli 20 järjestöä, muun muassa muun muassa Amnesty International – Suomen osasto ry, Ihmisoikeusliitto, Naisjärjestöjen Keskusliitto, Sexpo, Suomen Gynekologiyhdistys, Suomen Kätilöliitto, Väestöliitto sekä useat poliittiset nais- ja nuorisojärjestöt.

Yli 28 000 allekirjoittajaa parissa päivässä

Aborttilain päivittämistä kannatti sen ensimmäisen vuorokauden aikana yli 15 000 allekirjoittajaa ja tätä kirjoittaessa nimiä on jo yli 28 000. Nimiä kerätään kansalaisaloite.fi-palvelussa.

”Aloitteen suosio osoittaa, että suomalaiset ovat halukkaita muuttamaan vanhentuneen aborttilainsäädännön”, Pyykkönen sanoo.

”Olen iloinen huomatessani, että naisten oikeudet ja kehollinen itsemääräämisoikeus ovat ihmisille tärkeitä”, hän lisää.

OmaTahto2020-kansalaisaloitteeseen kerätään nimiä 23. maaliskuuta 2021 saakka. Löydät kansalaisaloitteen täältä ja voit lukea aloitteesta lisää kampanjan kotisivuilta täällä.