Esimerkiksi monissa tutkimuksissa on tullut ilmi mielenkiintoisia ja erikoisia, kenties yllättäviäkin, faktoja naisten vartaloista.

Jokainen nainen tietää paljon asioita vartalostaan – eläähän hän naisen kehossa. Naisten vartaloihin liittyy kuitenkin paljon myös mielenkiintoisia ja erikoisia faktoja, joista ei välttämättä ole koulunpenkillä oppinut eikä välttämättä tule koskaan lukeneeksi mistään.

Cosmopolitan koosti yhteen yhdeksän tällaista faktaa, jotka räjäyttivät toimituksen väen tajunnan. Suomensimme lehden listaamat mielenkiintoiset faktat naisten vartaloista alle.

Sinulla on syntyessäsi miljoonia munasoluja ja enempää ei tule

Cosmopolitanin mukaan kun olet ollut vasta 20-viikkoinen sikiö äitisi kohdussa, sinulla on jo ollut 6-7 miljoonaa munasolua. Tästä eteenpäin varhaismunasolujen, oosyyttien määrä luonnostaan laskee – paljon. Syntyessään tyttövauvalla on 1-2 miljoonaa munasolua ja murrosiässä määrä on lähempänä 400 000. 37-vuotiaaksi tullessa niitä on edelleen paljon: Cosmopolitanin mukaan noin 25 000. Vaihdevuosienkin aikaan naisella voi olla vielä tuhat munasolua jäljellä.

Vasen rintasi on todennäköisesti suurempi kuin oikea

Rintoja voi ajatella sisaruksina, ei kaksosina. Cosmopolitanin mukaan monet tutkimukset ovat osoittaneet, että epäsymmetrisyys on todella yleistä ja vasen rinta on usein täyteläisempi kuin oikea. Annals of Plastic Surgery -journalissa julkaistun tutkimuksen mukaan näin on 62 prosentilla naisista. Ero on usein hienoinen ja luultavasti huomaamaton rintaliivejä käyttäessä. Tutkijat ovat kuitenkin todenneet, että noin kymmenellä prosentilla naisista eron huomaa selkeämmin.

Emättimessäsi on terveellisiä bakteereja

Vatsan mikrobiomista, probiooteista ja ruoansulatuskanavan bakteeritasapainosta ja sen vaikutuksista niin mielialaan kuin immuunijärjestelmään on puhuttu paljon. Tässä tohinassa on saattanut unohtua, että emättimessä on aivan oma bakteerien ekosysteemi. Cosmopolitanin mukaan ne tuottavat maitohappoa ylläpitääkseen emättimen luontaisen alhaisen pH-ympäristön ja tehdäkseen siitä epäsoveltuvan ympäristön ikäville pöpöille. Tutkimuksissa on havaittu, että terveellinen tasapaino emättimen mikrobeja voi pitää sukupuolitauteja, hiiva- ja virtsatietulehduksia sekä bakteerivaginoosia loitolla.

Naisten mahtavat lihakset

Miehet saattavat olla fyysisesti vahvempia, mutta tämä raaka voima on melko lyhytaikaista. Naisilla lihakset sen sijaan pysyvät vahvana pidempään ja palautuvat nopeammin. Cosmopolitanin mukaan naisten lihakset eivät väsy niin nopeasti kuin miesten. Eri journaleissa, kuten Dynamic Medicine ja Applied Physiology, Nutrition andMetabolism, julkaistut tutkimukset ovat todenneet, että naisten lihakset ovat luonnostaan tehty kestävyyttä varten ja niissä on rautaista staminaa.

Seksin harrastaminen 1-2 kertaa viikossa tehostaa immuunijärjestelmää

Syljessä sekä nenän ja muiden ilma-aukkojen pinnoilla on eräänlaisia ’sotilaita’, IgA-vasta-aineita. Kun altistut flunssa- ja influenssapöpöille, ne käyvät niiden kimppuun ja hälyttävät loput immuunijärjestelmän joukoista paikalle. Pennsylvanialaisen Wilkes Universityn tutkijat saivat selville, että 1-2 kertaa viikossa seksiä harrastavilla ihmisillä on 30 prosenttia enemmän näitä pöpöjä vastaan taistelevia sotilaita kuin heillä, jotka harrastavat seksiä harvemmin tai eivät harrasta sitä ollenkaan.

Siittiöt voivat elää jopa viisi päivää lisääntymiskanavassa

Muutamat päivät ennen ovulaatiota tarjoavat yhtä mainiot olosuhteet siittiöille kuin ne olisivat viiden tähden majoituksessa, mikä auttaa niitä pysymään elossa ja liikkeessä. Cosmopolitanin mukaan nesteet muuttuvat märäksi, kermaiseksi ja valkoiseksi ja siitä kirkkaaksi, liukkaaksi ja joustavaksi. Tästä huolimatta vain pieni osa miljoonista laukeamisen aikana vapautuneista siittiöistä pääsee munajohtimiin asti – on kuitenkin hyvä muistaa, että raskautta varten tarvitaan vain yksi terve siittiö hengailemassa siellä, kohdatakseen juuri vapautuneen munasolun.

Kuukautisten aikana menetät vähemmän verta kuin saatat kuvitella

Vaikka se ei aina siltä näytä, kuukautisten aikana vuotanut verimäärä ei ole kovin suuri. National Institutes of Healthin mukaan suurin osa naisista yleensä menettää noin neljä ruokalusikallista verta kuukautisten vuotopäivien aikana. Jos kuitenkin vuodat niin paljon, että se tihkuu läpi siteestä tai tamponista tunnin tai kahden jälkeen, kannattaa käydä gynekologin juttusilla. Cosmopolitanin mukaan todella runsaat kuukautiset voivat olla merkki hormonaalisista tai muista ongelmista.

Nänniorgasmit ovat todellisia

Rintoja ei kannata unohtaa esileikin jälkeen ja jotkut naiset ovat kertoneet voivansa laueta vain nännejä stimuloimalla. Tässä on tiedettä takana. Cosmopolitanin mukaan Journal of Sexual Medicinessajulkaistu tutkimus hyödynsi magneettikuvausta selvittääkseen miten aivot reagoivat eri vartalon kohtien stimulointiin. Tutkimuksessa ilmeni, että nännien stimulointi sytytti samat osat aivoista kuin emättimen ja klitoriksen stimulointi.

Kuukautiskrampit voivat vaikuttaa aivoihin

Luultavasti jokainen nainen tietää, miten tympeitä kuukautiskrampit ovat. Niiden aiheuttama epämukavuus voi väliaikaisesti häiritä sinun keskittymistäsi ja aivojesi kykyä tehdä töitä täysillä, Pain-journalissa julkaistu tutkimus kertoo. Tutkijat laittoivat naiset tekemään muutamia kognitiivisia testejä mitatakseen keskittymiskykyä, valikoivaa ja jakautunut huomiointia sekä huomion vaihtumista. Tutkimuksessa ilmeni, että krampit heikensivät sitä, miten nopeasti ja oikein naiset tekivät testinsä verrattuna siihen, kun eivät kokeneet kuukautiskipuja. On hyvä muistaa, että jos kuukautiskivut ovat todella ikävät, jopa lamaannuttavat, on hyvä käydä gynekologin juttusilla. Niin PCOS kuin endometrioosi voivat olla erilaisten kuukautisvaivojen taustalla.

Lähde: Cosmopolitan