Sosiaalisen median (some) kuvamaailma luo epärealistisia kauneusihanteita, jotka voivat vaikuttaa itsetuntoon.

Some- ja selfiekulttuuri vaikuttavat myös tyttöjen itsetuntoon, ja Doven teettämästä tutkimuksesta selviääkin, että yhä nuoremmilla suomalaisilla tytöillä on paineita näyttää täydelliseltä sosiaalisessa mediassa. Tutkimuksen mukaan 10-17-vuotiaista tytöistä suurin osa (72 %) kokee, että heidän täytyy näyttää kuvassa täydelliseltä, jotta he voisivat jakaa sen sosiaalisessa mediassa.

Sosiaalinen media on kyllästetty erilaisilla filttereillä tai muilla tavoin muokatuilla selfieillä. Kuvien muokkaaminen ei ole vain aikuisten suosiossa, vaan selfieitä muokkaavat yhä nuoremmat tytöt.

Doven teettämän tutkimuksen mukaan jopa puolet (53 %) 10-17-vuotiaista suomalaisista tytöistä käyttää filttereitä näyttääkseen paremmalta sosiaalisessa mediassa. Lisäksi 35 prosenttia tytöistä muokkaa ulkonäköään kuvissa myös erilaisten sovellusten avulla.

Tutkimuksen tuloksista ilmenee, että osa tytöistä pitää itseään kauniimpana sosiaalista mediaa varten muokatuissa kuvissa kuin oikeassa elämässä. Lähes kolmasosa (29 %) 10-17-vuotiaista tytöistä pitää enemmän siitä, miltä he näyttävät, kun heidän valokuviaan on muokattu.

Toiveissa, että yhä useampi tiedostaisi ongelman

Lähes viidesosa (18 %) tytöistä kokee, että ei näytä tarpeeksi hyvältä ilman kuvanmuokkausta. Doven mukaan joka neljäs (25 %) 10–17-vuotias tyttö on lisäksi huolissaan siitä, että ei voi näyttää tosielämässä samalta kuin sosiaalisessa mediassa.

”Sosiaalista mediaa varten muokatut kuvat ylläpitävät epärealistisia kauneusihanteita ja vaikuttavat negatiivisesti tyttöjen itsetuntoon”, Unileverin Beauty & Personal Care -kategorian Pohjoismaiden markkinointijohtaja Ilse Siekkinen sanoo.

Tutkimuksen mukaan monille tytöille myös tykkäysten määrä kertoo siitä, kuinka kauniita he ovat. Tuloksista selviää, että noin 30 prosenttia 10-17-vuotiaista tytöistä kokee, ettei ole kaunis, jos kuva ei saa paljon tykkäyksiä.

”Vaikka kuvien muokkaaminen onkin jo arkipäivää myös nuorten keskuudessa, puolet kyselyyn vastanneista tytöistä toivoisi, ettei kukaan voisi muokata valokuviaan”, Siekkinen kertoo.

Ei pelkkiä ulkonäköpaineita

Siekkisen mukaan on todella surullista, että sosiaalisen median luoman paineen takia niin monet nuoret tytöt eivät ole tyytyväisiä itseensä. Hän lisää, että Dovella toivotaan yhä useamman tiedostavan ongelman tutkimuksen myötä.

Ulkonäön lisäksi sosiaalinen media aiheuttaa tytöille myös muita paineita, jotka kasvavat iän karttuessa. Joka viides (19 %) 10-13-vuotias tyttö tuntee olevansa mielenkiintoisempi sosiaalisessa mediassa kuin tosielämässä, mutta 14-17-vuotiaista tytöistä näin kokee jo lähes kolmannes (29 %).

Tutkimuksen mukaan vain noin puolet 10-17-vuotiaista tytöistä tuntee voivansa olla oma itsensä sosiaalisessa mediassa. Jopa 60 prosenttia 10-17-vuotiaista tytöistä toivoisi voivansa jakaa mitä tahansa sosiaalisessa mediassa huolehtimatta muiden reaktioista.

Kyselyn mukaan moni nuori tuntee lisäksi jäävänsä yksin sosiaalisen median aiheuttamien paineiden kanssa. Lähes joka kolmas (30 %) 10-17-vuotias tyttö kokee, etteivät heidän vanhempansa ymmärrä paineita näyttää hyvältä sosiaalisessa mediassa.

Itsetuntohankkeella apua itsetunnon vahvistamiseen

Dove on jo yli 15 vuoden ajan auttanut vanhempia, opettajia ja muita nuorten kanssa työskenteleviä vaikuttamaan positiivisesti nuorten itsetuntoon ympäri maailman. Siekkisen mukaan Doven missiona on auttaa nuoria vahvistamaan itsetuntoaan ja suhtautumaan myönteisesti omaan kehoonsa, jotta he voisivat olla itsevarmempia sekä tosielämässä että sosiaalisessa mediassa.

Osana Doven Itsetuntohanketta yritys tekee Suomessa yhteistyötä Valmentamon kanssa. Valmentamo on Suomen suosituin ratkaisukeskeisten valmentajien kouluttaja.

”Heikko itsetunto sekä ulkonäköön liittyvät huolet voivat vaikuttaa hyvinvoinnin lisäksi myös kaverisuhteisiin ja koulusuorituksiin. Onkin tärkeää, että vanhemmat ja opettajat keskustelevat nuorten kanssa kauneusihanteista ja ulkonäköpaineista, joita sosiaalinen media ruokkii”, Valmentamon itsetuntokouluttaja, ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti Tarja Hintikka sanoo.

Doven verkkosivuilta löytyy asiantuntijoiden kirjoittamia oppaita, jotka auttavat aikuisia tunnistamaan nuorten itsetuntoon liittyviä ongelmia sekä kehittävät aikuisten taitoja vaikuttaa nuorten itsetuntoon ja sen parantamiseen. Doven Itsetuntohankkeen materiaalit ovat vapaasti ladattavissa täällä.

Alla vielä ikäryhmittäin eriteltynä, millaisin tavoin tytöt muokkaavat selfiekuviaan sosiaaliseen mediaan:

10-13-vuotiaat tytöt

 • 85 % lisää kuvaan filttereillä erilaisia elementtejä, esimerkiksi eläimen korvat tai sädekehän
 • 40 % silottaa kasvojensa ihoa
 • 37 % suurentaa silmiään
 • 34 % muokkaa kehoaan, esimerkiksi pienentää vyötäröään
 • 33 % vaihtaa silmiensä väriä
 • 31 % vaalentaa hampaitaan
 • 30 % suurentaa huuliaan
 • 28 % muokkaa ihonväriään vaaleammaksi
 • 25 % muokkaa ihonväriään tummemmaksi
 • 23 % pienentää nenäänsä

14-17-vuotiaat tytöt

 • 82 % lisää kuvaan filttereillä erilaisia elementtejä, esimerkiksi eläimen korvat tai sädekehän
 • 68 % silottaa kasvojensa ihoa
 • 49 % muokkaa kehoaan, esimerkiksi pienentää vyötäröään
 • 48 % suurentaa huuliaan
 • 44 % suurentaa silmiään
 • 44 % vaihtaa silmiensä väriä
 • 40 % vaalentaa hampaitaan
 • 40 % muokkaa ihonväriään vaaleammaksi
 • 39 % muokkaa ihonväriään tummemmaksi
 • 32 % pienentää nenäänsä

Doven teettämän tutkimuksen toteutti Suomessa Syno ja se tehtiin online-paneelina 15.4.-31.5.2021. Tutkimukseen vastasi yhteensä 508 suomalaista tyttöä, jotka olivat iältään 10-17-vuotiaita.