Vieraskynä: 7 keinoa selättää talven pimeys syömällä oikein
Tuntuuko sinusta siltä, että yön pimeys jatkuu koko päivän, vaikka vuoden pimeimpien päivien pitäisi jo olla ohitse? Iskeekö sinulle ylitsepääsemätön väsymys kesken työpäivän, ehkäpä juuri lounaan jälkeen?
Me kaikki tiedämme, että auringonvalolla ja riittävillä yöunilla on oma positiivinen vaikutuksensa jaksamiseemme ja mielialaamme. Liikunta auttaa kehoa erittämään hyvää oloa tuottavia endorfiineja, ja pieni happihyppely ulkona virkistää kummasti – ainakin, jos et kammoksu märkää ja hyytävää kylmyyttä. Moni meistä on myös oppinut ostamaan sen D-vitamiinilisän jo hyvissä ajoin ennen talven tuloa, ja kirkasvalolamppukin löytyy jo keittiön pöydältä.
Jos kuitenkaan mikään edellä mainitsemistani ei ole auttanut sinua selviytymään talven pimeistä ja harmaista päivistä, eikä sinulla ole mahdollisuutta paeta synkkyyttä etelän lämpöön ja aurinkoon, kannattaa lukea huolella alla olevat kohdat. Näiden keinojen avulla voit ruokavaliota muokkaamalla selättää talven pimeyden.
Näin selätät talven pimeyden syömällä oikein:
1. Juo enemmän.
Ja nyt tarkoitan puhdasta vettä. Kahvia, virvoitusjuomia tai maitoa ei lasketa mukaan tähän kategoriaan. Talvella veden juominen helposti vähenee, sillä kylmällä säällä janoa ei tunne samalla tavalla. Oireet saattavat ilmetä väsymyksenä, päänsärkynä tai alakuloisuutena, jolloin helposti menet hakemaan sen ekstrakupillisen kahvia, ja kehosi kuivuu entisestään. Juomalla vettä parannat vireystasoasi, lisäät suorituskykyäsi ja teet suuren palveluksen sekä ihollesi että hiuksillesi, jotka eivät pääse kuivumaan niin pahasti kuivasta talvi-ilmasta huolimatta.
2. Rytmitä ruokailusi.
Jotta verensokerisi pysyisi tasaisena koko päivän ajan, sinun tulisi syödä tasaisesti päivän mittaan. Unohda rekkamiehille suunnatut täpötäydet lautaselliset ruokaa ja syö ennemmin maltillisia annoksia 3-4 tunnin välein, välipaloja unohtamatta. Syö aamiaisella hieman tukevammin ja keskity lounaalla syömään kevyesti ja kasvisvoittoisesti. Näin vältät rasvojen ja ylimääräisten hiilihydraattien aiheuttaman väsymyksen ja työtehon laskun lounaan jälkeen. Päivällisellä kannattaa myös välttää kovin tuhteja ja rasvaisia ruokia, sillä huonosti sulavat ruoat, kuten grillikyljykset ranskalaisilla saattavat heikentää unen laatua. Mikäli sinulla on vaikeuksia nukahtaa illalla, kannattaa syödä vielä ennen nukkumaan menoa pieni hiilihydraattipitoinen iltapala, kuten banaania, jogurttia tai kaurapuuroa.
3. Syö kalaa.
Useiden tutkimusten mukaan kalan sisältämät monityydyttymättömät rasvat, erityisesti omega-3-ryhmän rasvahapot, auttavat torjumaan alakuloista mieltä. Yritä syödä kalaa talven aikana vaikka päivittäin, kalalajeja vaihdellen. Suosi kuitenkin hieman rasvaisempia kaloja, kuten lohta, muikkua, silliä ja sardiineja, jotta saat riittävästi hyviä rasvoja.
4. Älä pelkää rasvoja.
Ja nyt puhutaan siis hyvistä rasvoista, eikä esimerkiksi donitsien tai pizzan sisältämistä rasvoista. Sinä ja erityisesti aivosi tarvitsette hyviä rasvoja päivittäin, jotta pystytte olemaan aktiivisia ja tuottavia koko päivän. Moni on varmaan kokenut tiukan ja vähärasvaisen dieetin aiheuttaman väsymyksen ja aikaansaamattomuuden tunteen, ja sitä et varmasti halua talven synkkyyden lisäksi harteillesi. Lisää siis salaattiisi loraus oliiviöljyä, laita leipäsi päälle avokadoa ja nappaa välipalaksi kourallinen pähkinöitä, edellisen kohdan kaloja unohtamatta.
5. Syö puuroa.
Auringon valon ollessa kiven alla talviaikaan aivosi saavat vähemmän hyvää oloa tuottavaa kemikaalia nimeltään serotoniini, ja se saattaa pimentää päivääsi entisestään aiheuttamalla alakuloisuutta. Syömällä riittävästi hyviä hiilihydraatteja kehosi pystyy palauttamaan serotoniinitason samanlaiseksi, kuin se oli kesällä. Kokeile syödä iltapäivällä vähärasvainen, n.100-200 kaloria sisältävä välipala, sillä tutkimusten mukaan mielialasi on silloin alhaisimmillaan. Itse suosin kaurapuuroa sen helppouden vuoksi, mutta esimerkiksi kypsennetty bataatti tai muutama viipale täysjyväleipää ajavat saman asian. Proteiini puolestaan heikentää serotoniinin tuotantoa, joten esimerkiksi rahkapurkillisesta ei ole apua tässä tilanteessa.
6. Unohda makeiset ja pullat.
Kyllä, se laukussasi oleva suklaapatukka huutaa nimeäsi juuri silloin iltapäivästä ja töiden jälkeen sinulla on treffit kahvilassa ystäväsi kanssa. Juuri uunista tulleiden pullien tuoksu leijailee nenääsi ja silti kehotan sinua valitsemaan vaikkapa täytetyn sämpylän pullan sijaan. Miksi? Siksi, että sokeri antaa sinulle kyllä nopeasti hyvänolontunteen eikä talven harmauskaan haittaa sinua hetkellisesti, mutta nopeammin kuin huomaatkaan, olet palannut samaan alakuloiseen mielentilaasi ja mahdollisesti entistä syvemmälle. Tämä johtuu täysin aivojesi toiminnasta ja siitä, miten ne sokereita käsittelevät, mikäli muita ravintoaineita ei ole riittävästi niiden käytettävissä. Valitse siis makeanhimoosi ennemmin vaikka appelsiini, josta saat C-vitamiinin lisäksi paljon hyvää tekeviä kuituja. Muistathan myös, että esimerkiksi kaupan valmiit myslipatukat, murot ja maustetut jogurtit ovat pakattu täyteen niitä samaisia sokereita.
7. Ja unohda rentouttava lasillinen alkoholia.
Vaikka sinusta saattaisikin tuntua, että lasillinen illassa auttaa sinua rentoutumaan työpäivän jälkeen, on todellisuus kehosi kannalta täysin päinvastainen. Vaikka nukahtaisitkin salaman nopeasti ja koet nukkuneesi riittävästi, niin veressäsi oleva alkoholi estää kehoasi palautumaan stressitilasta vielä usean tunnin ajan nukahdettuasi. Todellisuudessa saat siis vähemmän ns. hyvää ja palauttavaa unta, minkä seurauksena seuraavana aamuna talven pimeys tuntuu entistäkin uuvuttavammalta.
Ennen kuin muutin mieheni ja poikamme kanssa Madridiin, Espanjaan, Suomen talvet olivat minulle henkisesti todella vaikeita ja niistä selvitäkseni piti noudattaa tarkasti edellä mainitsemaani. Myös hyvin usein etelänmatka keskelle talvea varattiin jo hyvissä ajoin, jotta pahin alakuloisuus ei pääsisi iskemään, kun tietäisi, että talven pimeyttä pääsisi taas pakoon edes viikoksi tai kahdeksi.
Oli sitten sinulla tulossa etelän matka tai ei, niin listaamieni vinkkien avulla uskon, että lopputalvesi on edes hieman siedettävämpi. Vietä paljon aikaa ystäviesi seurassa ja tee muutenkin enemmän asioita, jotka tekevät sinut onnelliseksi sen sijaan, että käpertyisit sohvan nurkkaan peiton alle. Toisin sanoen; pidä itsesi kiireisenä, jotta kevät ja valoisampi aika tulevat nopeammin.
[vieraskyna][column size=one_quarter position=first ][/column][column size=three_quarter position=last ]
KIRJOITTAJA
SANNA RUUSKA
La Vida Fresca, health coach ja toimintaterapeutti
Sanna on 30-vuotias äiti ja vaimo, joka muuti perheensä kanssa Madridiin, Espanjaan 1,5 vuotta sitten. Blogissaan Sanna kirjoittaa terveydestä ja hyvinvoinnista sekä jakaa kokemuksiaan suomalaisen perheen elämästä Espanjan auringon alla. Blogi ei myöskään ole välttynyt intohimoisen leipurin ja ruoanlaittajan hyväksi todetuilta resepteiltä.
- Nainen tekee nämä 4 virhettä, kun hän täyttää 30 vuotta
- 40 miesten tekoa, joita toivoisit omankin miehesi tekevän
- Nainen ei pese käsiään jokaisen WC-käynnin jälkeen ja toimii omasta mielestään oikein
- Tällä keinolla saadaan kaksi toisille vierasta rakastumaan toisiinsa
- Karoliinan tytär saa rahaa koulun myyjäisiin – tyttö tulee kotiin vieläkin suuremman rahamäärän kanssa
- Tässä ovat 10 oudointa miesten haluamaa asiaa, joista he eivät edes myönnä haaveilevansa
- Nämä 9 asiaa ärsyttävät aviomiehissä suunnattomasti: ”Hän ei katso tarpeeksi usein peiliin, joten…”
- Näin tunnistat narsistin, kun vain katsot häntä kohti
- Tästä syystä hiuksia irtoaa syksyllä enemmän kuin muina vuodenaikoina
- Jos miehesi pettää sinua, näet sen näistä 5 kehonmerkistä
- Jos miehesi pettää sinua, näet sen näistä 5 kehonmerkistä
- Tässä ovat 10 oudointa miesten haluamaa asiaa, joista he eivät edes myönnä haaveilevansa
- Näin tunnistat narsistin, kun vain katsot häntä kohti
- Tällä keinolla saadaan kaksi toisille vierasta rakastumaan toisiinsa
- Nämä 9 asiaa ärsyttävät aviomiehissä suunnattomasti: ”Hän ei katso tarpeeksi usein peiliin, joten…”
- Tästä syystä hiuksia irtoaa syksyllä enemmän kuin muina vuodenaikoina