Kun ulkoilee koiran kanssa pakkaspäivinä, on tärkeä kiinnittää huomiota muutamiin seikkoihin.

Lähes koko maassa on nyt lunta ja pakkasta, mikä tietää ilouutisia koirille: ulkoillessa saa temmeltää kunnon talvikelissä! Agria Eläinvakuutuksen mukaan moni koira rakastaa lunta, mutta kovat pakkaset, lumi ja jää tuovat mukaan myös muutamia haasteita: koiran tassut ovat koetuksella ja koiralle voi tulla paleltumia tai kylmäkramppeja.

Jotta pakkaspäivien ulkoilu koiran kanssa sujuu turvallisesti, on alle listattu seikkoja, joihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Kylmyys

Eri rodut kestävät kylmyyttä eri tavoin, Agria Eläinvakuutus muistuttaa. Paksuturkkiset koirat, kuten suomenlapinkoirat ja samojedit, viihtyvät lumessa ja pakkasessa, kun taas ohutturkkiset koirat, kuten chihuahuat ja vinttikoirat saattavat palella heti, kun pakkasta on parikin astetta.

Talvella ulkoillessa on hyvä tarkkailla, osoittaako koira merkkejä palelusta. Palelun merkkejä ovat:

  • tassujen nostelu
  • ontuminen tai yhden tassun pitäminen ylhäällä
  • tärinä
  • tavallista hitaampi tai jäykempi liikkuminen
  • selän kyyristäminen tai istuminen

Jos koira palelee jatkuvasti, kannattaa sille hankkia talvitakki. Kovimmilla pakkasilla kannattaa tehdä hieman lyhyempiä kävelylenkkejä ja keksiä mieluummin jotain aktiviteettia sisätiloissa.

Kylmäkrampit

Agria Eläinvakuutuksen mukaan koira voi saada kovalla pakkasella raajoihin kylmäkramppeja. Kylmäkrampin aikana koiran raaja jäykistyy ja koira pitää sitä ylhäällä eikä välttämättä suostu tai pysty kävelemään tai laskemaan raajaa alas.

Yleensä kylmäkramppi menee pienen hetken jälkeen ohi. Voit auttaa koiraa lämmittämällä ja hieromalla sen raajaa.

Jos kylmäkrampit toistuvat jatkuvasti, kannattaa kääntyä kotiinpäin ja tehdä lyhyempiä lenkkejä.

Paleltumat

Koirille voi tulla kovalla pakkasella myös paleltumia. Agria Eläinvakuutus kertoo, että paleltumia tulee herkästi ulkonevaan ruumiinosaan, kuten koiran korviin, tassuihin tai häntään sekä uroskoirilla myös kivekset voivat paleltua.

Paleltumille herkimpiä ovat pienet, vanhat ja sairaat koirat sekä koiranpennut. Paleltunut ruumiinosa alkaa usein punoittaa tai sinertää ja se voi turvota.

Agria Eläinvakuutus neuvoo olemaan hieromatta paleltunutta ruumiinosaa ja sen sijaan lämmittämään sitä hitaasti ja varoen päästyänne sisälle esimerkiksi kietomalla lämmin viltti koiran ympärille.

Tassujen talvihuolto

Agria Eläinvakuutuksen mukaan koiran tassut vaativat hieman talvikunnossapitoa. Jos asut paikkakunnalla, jossa kadut suolataan, kannattaa koiran tassut pestä tai vähintään pyyhkiä huolellisesti kävelyn jälkeen ja huolehtia, ettei koira pääse nuolemaan suolaisia tassujaan, sillä suola ei ole hyväksi koiran vatsalle ja nuoleminen voi kuivattaa tassuja entisestään.

Jos koiran anturat ovat kuivat, kannattaa tassut voidella tassusalvalla, joka hoitaa ja suojaa anturoita. Tassusalva auttaa myös ehkäisemään lumen kerääntymistä anturoiden väliin isoiksi paakuiksi.

Jäällä tai jään läheisyydessä liikkuminen

Jos kävelette koiran kanssa jäällä tai jäätyneen vesistön lähellä, varmista aina ensin jään kestävyys. Agria Eläinvakuutus muistuttaa, että jos koira joutuu jäiseen veteen, hukkumisen riski on suuri.

Koira kannattaa pitää kytkettynä jäällä ja rannoilla liikkuessa, jotta koira ei pääse harhailemaan heikoille jäille. On myös syytä muistaa, että jään paksuus voi vaihdella, eli vaikka jää on yhdessä kohtaa kantavaa, se voi olla heikompaa toisessa kohdassa.

Olemme aiemmin kertoneet, miten toimia, jos koira meneeheikoille jäille tai putoaa jäihin. Voit lukea lisää aiheesta täällä.

Pakkaspäivän muistilista:

  • Kovilla pakkasilla pue koiralle tarpeen mukaan takki.
  • Tarkkaile koiran liikkumista palelun tai kylmäkramppien varalta. Jos koira palelee kovasti, käänny kotiinpäin.
  • Puhdista tai kuivaa koiran tassut ulkoilun jälkeen ja poista mahdolliset lumipaakut. Jos liikutte suolatuilla kaduilla, koiran tassut kannattaa tarvittaessa pestä. Jos koiran anturat ovat kuivat, rasvaa ne tassusalvalla.
  • Jos ulkoilu jää tavallista lyhyemmäksi, keksi koiralle tekemistä tai leiki koiran kanssa sisätiloissa.
  • Pidä koira kytkettynä aina liikkuessanne jäällä tai jäätyneen vesistön rannalla.