Talvinen kävelylenkki voi muuttua hetkessä painajaiseksi, jos koira menee heikoille jäille.

Kävelylenkki koiran kanssa rannalla voi saada talvella ikävän käänteen, jos koira juoksee heikoille jäille tai putoaa jäihin. Agria Eläinvakuutuksen tilastojen mukaan suurin osa koirien hukkumistapauksista tapahtuu talviaikana, kun jää ei olekaan niin kestävää kuin miltä se näyttää.

Varmian tapa välttyä vaaralta on pitää koira aina kytkettynä, kun liikkuu sen kanssa jäällä tai rannalla. Koira ei osaa arvioida onko jää tarpeeksi kestävää ja saattaa innostuksissaan juosta jäälle – myös omistajan estelyistä huolimatta.

Agria Eläinvakuutuksen mukaan jää saattaa kestää juoksevan koiran painon hetkellisesti, mutta koiran pysähdyttyä koiran paino voikin olla liikaa ja jää pettää alta. Jään paksuus voi myös vaihdella, eli koira voi pudota jäihin juostuaan alueelle, jossa jää ei olekaan yhtä paksua.

Jos koira juoksee heikoille jäille, on tärkeää malttaa olla itse juoksematta sen perään. Vaikka perään juokseminen tuntuisi luonnolliselta ensireaktiolta, on syytä muistaa, että mikäli jää ei kestä koirasi painoa, ei se todennäköisesti kestä sinunkaan painoasi.

Pyri sen sijaan pysymään mahdollisimman rauhallisena ja koeta houkutella koira äkkiä pois jäältä esimerkiks herkun tai lelun avulla.

Soita apua paikalle

Agria Eläinvakuutuksen mukaan jos koira putoaa jäihin, ei silloinkaan pidä mennä sen perään. Pahimmassa tapauksessa voit tippua itsekin jäihin ja vaarantaa oman henkesi, jolloin et voi auttaa koiraasikaan.

Tärkeää onkin soittaa aina ensin hätänumeroon ja seurata saamiasi ohjeita. Koiran pelastaminen jäistä kuuluu kunnan pelastusviranomaisten tehtäviin, Agria Eläinvakuutus muistuttaa.

Koira saattaa yrittää nousta vedestä omin avuin, mutta se ei välttämättä aina onnistu, jos esimerkiksi jää on niin heikkoa, että se pettää jatkuvasti alta. Uroskoiran voi olla vielä vaikeampi nostaa itseään omin voimin vedestä, sillä sen penis voi jäädä jäänreunaan ikävästi kiinni.

Kun koira saadaan kuivalle maalle, kuivaa koira huolellisesti ja edistä verenkiertoa hieromalla koiraa. Kotiin päästyänne huolehdi, että koira pysyy lämpimänä ja kuivana; ruumiinlämpötila normalisoituu yleensä vuorokauden kuluessa.

Jos koira on ollut jäisessä vedessä pitkään tai sen vointi on heikko, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Lähde: Agria Eläinvakuutus