Liian nopealla laihtumisella on omat haittavaikutuksensa.

Suositeltu laihdutusvauhti on 0,5-1 kiloa viikossa, mutta erilaisten trendien ja laihdutuskikkojen avulla kiloja saattaa karista useampia viikon aikana. Kroppa ei kuitenkaan pysty käsittelemään suuria muutoksia nopeasti.

Terveelliset elämäntavat ovat toki suositeltavia, mutta ennen kuin teet radikaaleja muutoksia painollesi, on hyvä tiedostaa alla mainitut kolme asiaa, jotka voivat olla seurausta liian nopeasta laihtumisesta.

1. Ihosi löystyy

Jos laihdut paljon nopeasti – nyt on siis kyse 20 kilosta, ei kahdesta – ei ihollasi ole tarpeeksi aikaa toipua massan muutoksesta ja ihon elastisuus ei voi sopeutua uuteen kehoosi. Vaikutus vain pahenee, jos laihdutat myöhemmällä iällä, tupakoit tai altistat itsesi liialliselle auringonvalolle. Usein ihmiset joutuvat käymään kauneusleikkauksissa poistamassa ylimääräistä ihoaan.

2. Saatat kärsiä masennuksesta

Voisi helposti kuvitella vaikutuksen olevan päinvastainen, kun on saanut omaa kehoaan muutettua, mutta masennus on oikea sivuvaikutus. PLOS Onessa julkaistun brittitutkimuksen mukaan ne ihmiset, jotka laihtuivat merkittävän määrän neljän vuoden aikana olivat todennäköisemmin masentuneita kuin he, joilla paino muuttui vain hieman. Tutkijat eivät väitä laihduttamisen aiheuttavan masennusta, mutta niiden välillä voi olla psykologinen kytkös.

3. Menetät luultavasti myös lihaksia

Kun painoa tippuu paljon, se ei ole pelkkää rasvaa. Etenkin äärimmäisillä keinoilla tehdyn laihdutuksen yhteydessä voi lähteä myös lihasmassaa. Maastrichtin yliopiston tutkimuksessa tutkijat rajoittivat noin 50 ihmisen ruokavaliota – yksi ryhmä söi 500 kaloria päivässä viiden viikon ajan toisen ryhmän syödessä 1 250 kaloria 12 viikon ajan. Keskimäärin kaikki osallistujat laihtuivat noin 8,5 kiloa, mutta rajoitetumman ruokavalion osallistujat menettivät 1,5 kiloa lihasta.

Pitkäkestoiseen laihtumiseen ei ole pikaista ratkaisua. Jos haluat laihtua, tuovat terveelliset tavat sinulle tuloksia ja voivat säästää sinut yllä mainituilta seuraamuksilta.

Lähde: Marie Claire