Kuluvan viikon aikana Mielenterveyden keskusliitto kampanjoi teeman ympärillä eri tapahtumissa ja sosiaalisessa mediassa.

Mielenterveyden keskusliiton jokavuotista mielenterveysviikkoa vietetään tällä viikolla, 17.-24. marraskuuta. Mielenterveysviikon teemana on Diagnoosina ihminen – sairauksista huolimatta, ja viikon aikana puhutaan negatiivisista leimoista ja luuloista, joita edelleen liittyy mielenterveysongelmiin.

”Diagnoosina ihminen -teemassa kiteytyy se, mihin tarvitsemme muutosta seuraavaksi: meidän täytyy siirtää katse pois diagnooseista ja alkaa katsoa ihmistä kokonaisena. Palvelujärjestelmä tarvitsee diagnooseja, mutta ihminen on muutakin kuin hänen sairautensa”, Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka sanoo tiedotteessa.

Tänä vuonna teetetyn Mielenterveysbarometrin tuloksista ilmenee, että mielenterveysongelmista puhuminen on lisääntynyt ja yhä useammat ihmiset uskaltavat tulla sairauksiensa kanssa esille. Samalla barometrin tuloksista käy myös ilmi, että Not In My Back Yard, eli NIMBY -ilmiö on kasvanut.

”Tämä selittyy sillä, että kun tehdään työtä stigman vähentämiseksi, tuodaan esiin asioita, jotka saattavat herättää pelkoja ihmisissä, jotka eivät omassa elämässään ole olleet tekemisissä mielenterveysongelmien kanssa. Olemme nostaneet diagnooseja esiin ja lisänneet tietoisuutta niistä”, Sydänmaanlakka toteaa.

”Nyt on tärkeää alkaa keskittyä ihmiseen kokonaisuutena ja jättää diagnoosit enemmän taka-alalle, jotta mielenterveysongelmia kokevat ihmiset tulisivat kohdelluksi ja kohdatuksi tasavertaisina”, hän lisää.

Tapahtumia ympäri maan

Kuluvan viikon aikana Mielenterveyden keskusliitto kampanjoi teeman ympärillä eri tapahtumissa sekä sosiaalisessa mediassa ja myös mielenterveysyhdistykset eri puolilla Suomea järjestävät tapahtumia ja tempauksia. Listan tapahtumista löydät täältä.

Helsingin kulttuuritalolla järjestetään tiistaina ja keskiviikkona (19.-20.11.) Mielenterveysmessut. Messut keräävät tuhansia alan ammattilaisia, mielenterveysongelmia kokevia ihmisiä ja heidän läheisiään sekä ammattilaisseminaarien että maksuttomien ja kaikille avoimen yleisöohjelman pariin.

Tiistaina Mielenterveysmessuilla julkisestaan vuoden 2019 mielenterveysbarometri sekä vuoden 2020 Hyvän mielen lähettiläs. Mielenterveyden keskusliitto selvittää säännöllisesti mielenterveysongelmista kärsivien sekä eräiden muiden ihmisryhmien suhtautumista erilaisiin mielenterveyden kysymyksiin.

Tänä vuonna mielenterveysviikolla julkaistaan yhdestoista barometri. Barometrissa on noussut esiin mielenterveysongelmien vuoksi leimautuminen ja häpeä sekä hoidon saatavuus ja laatu.

Mielenterveysviikkoa on vietetty jo vuodesta 1974 lähtien marraskuussa ja se on maamme laajin valtakunnallinen mielenterveysaiheinen teemaviikko. Viikko nostaa esiin ajankohtaisia mielenterveyteen liittyviä teemoja, tuo esille epäkohtia, tekee parannusehdotuksia ja vaikuttaa asenteisiin.

Mielenterveysviikon tapahtumia ja ohjelman tarkennuksia voi seurata netissä Mielenterveyden keskusliiton kotisivuilla sekä somekanavissa Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa. Somessa voi myös osallistua keskusteluun aihetunnisteilla #diagnoosinaihminen ja #mielenterveysviikko