Suomen parhaat ravintolat on jälleen selvitetty.

Jo kolmatta vuotta peräkkäin Suomen parhaan ravintolaksi on äänestetty helsinkiläinen Palace. Keittiöpäällikkö Eero Vottosen johtama fine dining -ravintola nappasi voiton myös paras ruoka -kategoriassa.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2022 -äänestyksen koko kärkiviisikko on helsinkiläisten ravintoloiden hallussa. Palacen perässä tulevat BasBas, Savoy, Alexanderplats Brasserie & Pub sekä Grön.

Viime vuoden äänestyksessä kymmenen kärjessä oli vain helsinkiläisiä ravintoloita, mutta tänä vuonna siihen tuli yksi muutos. Turkulainen Kaskis nousi viime vuoden 11. sijalta kahdeksanneksi.

50 parhaan ravintolan joukkoon pääsi tänä vuonna 19 ravintolaa Helsingin ulkopuolelta, kun viime vuonna niitä oli vain 14. Listalla kuusi ravintolaa on Turusta, kolme Tampereelta, kaksi Porvoosta ja lisäksi edustettuna on yksittäisiä paikkakuntia ympäri maan.

Pohjoisin listalla oleva ravintola on Inarin Aanaar ja pohjoisempaa Suomea edustavat myös ravintolat Oulusta, Rovaniemeltä sekä Posiolta. Itä-Suomi palasi mukaan listalle tänä vuonna, kun Savonlinnassa sijaitseva Hotelli Punkaharju äänestettiin 44:nneksi.

Suomen oma trendi

Listalle on noussut uusia ja innovatiivisia ravintoloita, jotka pudottivat monta pitkään mukana ollutta ravintolaa pois 50 parhaan joukosta. Myös Michelin-tähditetyt ravintolat eivät enää automaattisesti sieppaa listan top 10 -sijoja ja tilalle ovat nousseet niin sanotut bistronomiaa edustavat ravintolat.

”Määrällisesti suurin ilmiö listalla ovat bistro-brasserie-tyyppiset oman rahan ravintolat, joissa on matala kynnys, sesongin mukaiset raaka-aineet, käsityönä valmistettu ranskalais-pohjoismainen ruoka aasialaisvivahtein sekä oivaltava juomalista”, äänestyksen toteuttaneen Viiden Tähden päätoimittaja Eeropekka Rislakki summaa.

Maailmalla trendi tunnetaan käsitteellä neo- eli uusbistro. Rislakin mukaan Suomessa on kuitenkin syntynyt oma trendi, joka on brutaalibistro.

”Tyyli syntyy rahanpuutteesta, jolloin sisustuksen estetiikka muuttuu konseptoiduksi niukkuudeksi ja rouheudeksi: kalusteet ja astiastot ovat kierrätettyjä, seinien rappaus lohkeilee tahallaan, vähäinen valaistus muuttuu tunnelmaksi ja niin edelleen. Mutta palvelu on lämmintä ja välitöntä ja ruoka kiinnostavaa ja hyvää”, Rislakki kiteyttää.

Ammattilaisten ammattilainen

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2022 -äänestyksessä näkemyksensä antavat ravintoloitsijat, keittiömestarit, salipuolen johtotehtävissä toimivat, juoma- ja ruoka-alojen ammattilaiset sekä muun muassa ravintola- ja ruokatoimittajat. Äänestykseen osallistui lähes 400 henkilöä eri puolilta maata ja tulokset julkistettiin Gastro Helsinki 2022 -messuilla Helsingin Messukeskuksessa keskiviikkona 18. toukokuuta.

Äänestyksessä selvitettiin ravintoloiden ja ruoan lisäksi parhaimpia ravintoloita muissa sarjoissa, kuten palvelun, tunnelman ja viini- sekä olutlistan osalta. Tänä vuonna äänestettiin myös kolmannen kerran vuoden ravintolavaikuttaja, eli Ammattilaisten ammattilainen.

Äänestäjiltä kysyttiin ennakkoluulotonta ja idearikasta alan kehittäjää, joka luo hyvän pössiksen, joka välittyy myös asiakkaille, ja toimii alan esimerkkinä jakamalla oppeja ja asennetta. Äänestäjien suosikiksi nousi selvästi helsinkiläinen keittiöpäällikkö ja ravintoloitsija Tommi Tuominen, joka on Suomen ainoa kahdella eri ravintolalla (Demo ja Finnjävel), Michelin-tähden kokannut taituri.

Eri sarjoissa tehtiin tällaiset valinnat:

 • Paras Ruoka: Palace, Helsinki
 • Paras Tulokas: Boulevard Bar & Seafood, Helsinki
 • Paras Innovatiivinen ravintola: Nolla, Helsinki
 • Paras Palvelu: BasBas, Helsinki
 • Paras Tunnelma: BasBas, Helsinki
 • Paras Klassikko: Savoy
 • Paras Viinilista: Muru, Helsinki
 • Paras Olutlista: Nolla, Helsinki
 • Ammattilaisten ammattilainen: Tommi Tuominen

Suomen 50 parasta ravintolaa 2022 ovat sen sijaan nämä ravintolat:

 1. Palace, Helsinki
 2. BasBas, Helsinki
 3. Savoy, Helsinki
 4. Alexanderplats Brasserie & Pub, Helsinki
 5. Grön, Helsinki
 6. Bardot, Helsinki
 7. Vinkkeli, Helsinki
 8. Kaskis, Turku
 9. Finnjävel Salonki & Sali, Helsinki
 10. Olo, Helsinki
 11. Kuurna, Helsinki
 12. Inari, Helsinki
 13. Muru, Helsinki
 14. Demo, Helsinki
 15. Nolla, Helsinki
 16. Boulevard Bar & Seafood, Helsinki
 17. Bona Fide, Helsinki
 18. Mami, Turku
 19. Mat Distrikt, Helsinki
 20. Ora, Helsinki
 21. C, Tampere
 22. Luovuus kukkii kaaoksesta, Helsinki
 23. Smör, Turku
 24. Brasa, Helsinki
 25. Nokka, Helsinki
 26. Ego, Helsinki
 27. Aanaar, Inari
 28. Kakolanruusu, Turku
 29. Kajo, Tampere
 30. Wino, Helsinki
 31. Wellamo, Helsinki
 32. Ravinteli Huber, Tampere
 33. Bistro O Mat Tapiola, Espoo
 34. Fiasco?, Helsinki
 35. Kosmos, Helsinki
 36. Pastis, Helsinki
 37. The Bull & The Firm, Helsinki
 38. Ostroferia, Oulu
 39. Hejm, Vaasa
 40. Gastro Cafe Kallio, Helsinki
 41. SicaPelle, Porvoo
 42. Emo, Helsinki
 43. Sky Kitchen & View, Rovaniemi
 44. Hotelli Punkaharju, Savonlinna
 45. Tapio, Posio
 46. Tintå, Turku
 47. Vår, Porvoo
 48. Bistro O Mat Kirkkonummi
 49. Latitude 25, Helsinki
 50. NOOA, Turku

Äänestyksessä sijoille 51-100 tulleet ravintolat löydät täältä. Vuoden 2021 parhaat ravintolat löydät aiemmin julkaistusta uutisesta täällä ja vuoden 2020 parhaat ravintolat löydät aiemmin julkaistusta uutisesta täällä.