Ravintola- ja ruoka-alojen ammattilaiset sekä vaikuttajat ovat jälleen äänestäneet Suomen parhaat ravintolat.

Ravintola Palace piti paikkansa kärjessä ja on toista vuotta peräkkäin Suomen paras ravintola. Keittiöpäällikkö Eero Vottosen luotsaama, Helsingin Etelärannassa sijaitseva fine dining -ravintola sai listauksessa ylivoimaisesti eniten ääniä.

Vottonen kiittää nöyrästi äänestäjiä valinnoista. Hän antaa tunnustuksen koronarajoitusten vuoksi useita lomautusjaksoja läpikäyneelle Palacen henkilökunnalle.

“Isot kiitokset kuuluvat asiakkaille sekä työntekijöillemme keittiössä ja salissa. He tekevät menestyksemme eteen kaikkensa”, Vottonen kertoo äänestyksen järjestäneen Viisi Tähteä -median tiedotteessa.

“Parhaaksi meidän ruokamme tekee se, että me etsimme laadultaan ja sesongiltaan parhaita raaka-aineita. Yritämme tarjota ne melko vähäisellä valmistuksella vieraillemme mahdollisimman maistuvina annoksina”, hän lisää.

14 ravintolaa Helsingin ulkopuolelta, pohjoisesta 5 ravintolaa

50 parhaan ravintolan kärkikymmenikkö meni täysin helsinkiläisille ravintoloille. Toisella sijalla on Palacen tapaan viime vuoden sijoituksensa äänestyksessä säilyttänyt BasBas ja kolmanneksi nousi Savoy.

Palacen, BasBasin ja Savoyn perässä tulevat ravintolat ovat Alexanderplats, Bardot, Grön, Vinkkeli, Olo, Muru ja Inari. Hans Välimäen luotsaama Bardot nousi suoraan listan kärkiviisikkoon.

Suomen 50 parhaan ravintolan listalla on ravintoloita Espoosta, Helsingistä, Inarista, Kirkkonummelta, Posiolta, Oulusta, Rovaniemeltä, Tampereelta, Turusta ja Vaasasta. Ravintoloista peräti 36 on Helsingistä ja Helsingin ulkopuolelta tulevista 14 ravintolasta vain viisi on maan pohjoisemmista osista.

Kaukaisin ravintola etelästä katsottuna on inarilainen Aanaar (24. sija). Pohjois-Suomen ravintoloista listalla ovat mukana myös suoraan listalle noussut Gustav Kitchen & Bar Rovaniemeltä (15. sija), Tapio Posiolta (20. sija), Ostroferia Oulusta (23. sija) ja Sky Kitchen & View Rovaniemeltä (32. sija).

Viisi Tähteä -median mukaan etelässä asuvat ruokakulttuurin vaikuttajat ja ravintolaväki ovat koronavuoden ravintola- ja kokoontumisrajoituksista huolimatta käyneet eri puolilla maata tutustumassa hyviin ja erityisesti uusiin ravintoloihin. Turku nousi selvästi maan kakkoskaupungiksi, kun taas Porvoo, Lahti ja koko Itä-Suomi putosivat kokonaan listalta.

Palvelu ratkaisee

Maan 50 parhaan ravintolan listalla on jälleen useita uusia ravintoloita ja samalla moni tuttu ravintola jäi listauksen ulkopuolelle. Varsinkin nousijoista, listan sisäisestä liikehdinnästä sekä äänestäjien antamista perusteluista on tehtävissä johtopäätös, että asiakaspalvelun merkitys on nousussa.

Top 10:stä kuusi sijaa on muuta kuin fine diningia, ja jos yleensä Michelin-tähti on taannut sijainnin kärkikymmenikössä, ei näin enää ole. Nyt äänestäjien valintojen perusteluissa ja kommenteissa korostuu palvelukokemus; teknisestä palveluprosessista on siirrytty henkilökohtaisuuteen, jota arvostetaan läpi koko ravintolalistan.

“Palvelun luonne ratkaisee. Sitä kutsutaan useimmiten käsitteillä rento tai mutkaton. Palvelukokemusta kutsutaan myös sanoilla juureva, rouheva, rehti, välitön, luonteva, tuttavallinen, vilpitön ja henkilökohtainen”, Viisi Tähteä -median päätoimittaja Eeropekka Rislakki selvittää tiedotteessa.

Rislakin mukaan hyvän ravintolakokemuksen ytimessä on nyt aistittava tunnelma eikä fine dining ole enää yhtäläisyysmerkki ravintolan paremmuuden kanssa – yhdessäolon ja ihmiskontaktien helpottamiselle sekä huomioiduksi tulemiselle se sen sijaan on.

Parhaita valittiin myös ruoasta eettisyyteen

Parhaiden ravintoloiden lisäksi äänestyksessä valittiin parhaimpia myös erilaisissa alakategorioissa. Listauksessa annettiin toista kertaa ääniä henkilölle, eli vuoden ravintolavaikuttajalle tittelillä Ammattilaisten ammattilainen, joka tänä vuonna on keittiöpäällikkö ja ravintoloitsija Henri Alén.

Viisi Tähteä -median mukaan äänestäjiltä kysyttiin ennakkoluulotonta ja idearikasta alan kehittäjää, joka luo hyvän pössiksen, joka välittyy myös asiakkaille, ja toimii alan esimerkkinä jakamalla oppeja ja asennetta. Alén oli äänestyksen selvä ykkönen.

“Tämä tunnustus on suurinta, mitä ravintola-alan ammattilainen voi kollegoiltaan saada. Suomessa on kova sukupolvi kasvamassa ravintola-alalle. Meidän vanhojen sotaratsujen pitää jaksaa tehdä hommia ja toimia myös heidän puolestaan, jotta me kaikki saamme tehdä meidän omaa työtämme nyt ja jatkossa”, Alén kertoo.

Muissa alakategorioissa tehtiin seuraavia valintoja:

 • Paras Ruoka: Palace, Helsinki
 • Paras Tulokas: Bardot, Helsinki
 • Paras Innovatiivinen ravintola: Fiasco? by Ultima, Helsinki
 • Paras Viinilista: Muru, Helsinki
 • Paras Olutlista: Nolla, Helsinki
 • Paras Eettinen ravintola: Nolla, Helsinki

Suomen 50 parasta ravintolaa 2021 sen sijaan ovat seuraavat:

 1. Palace, Helsinki
 2. Baskeri & Basso, Helsinki
 3. Savoy, Helsinki
 4. Alexanderplats, Helsinki
 5. Bardot, Helsinki
 6. Grön, Helsinki
 7. Vinkkeli, Helsinki
 8. Olo, Helsinki
 9. Muru, Helsinki
 10. Inari, Helsinki
 11. Kaskis, Turku
 12. Kuurna, Helsinki
 13. Ravintola C, Tampere
 14. Albina & Alexis, Helsinki
 15. Gustav Kitchen & Bar, Rovaniemi
 16. Mami, Turku
 17. Demo, Helsinki
 18. Nolla, Helsinki
 19. Ora, Helsinki
 20. Tapio, Posio
 21. Fiasco? By Ultima, Helsinki
 22. Bistro O Mat, Espoo
 23. Ostroferia, Oulu
 24. Aanaar, Inari
 25. Yes Yes Yes, Helsinki
 26. Kajo, Tampere
 27. Finnjävel, Helsinki
 28. Kakolanruusu, Turku
 29. Gastro Cafe Kallio, Helsinki
 30. Ravinteli Huber, Tampere
 31. Wino, Helsinki
 32. Sky Kitchen & View, Rovaniemi
 33. W30, Helsinki
 34. Pastis, Helsinki
 35. Bistro O Mat, Kirkkonummi
 36. Nooa, Turku
 37. Lily Lee, Helsinki
 38. Nokka, Helsinki
 39. Madonna, Helsinki
 40. Nude, Helsinki
 41. Aki Pop Up, Helsinki
 42. Via Tribunali, Helsinki
 43. Smör, Turku
 44. Emo, Helsinki
 45. Hejm, Vaasa
 46. Old Boy, Helsinki
 47. Kosmos, Helsinki
 48. Bona Fide Pop Up, Helsinki
 49. The Bull And The Firm, Helsinki
 50. Tintå, Turku

Sijoille 51-100 päätyneet ravintolat löydät täältä ja viime vuoden parhaat ravintolat löydät aiemmin julkaistusta artikkelista täältä.

Viisi Tähteä -median järjestämään äänestykseen osallistui noin 300 henkilöä ja tulokset julkistettiin torstaina 20. toukokuuta. Äänestyksessä näkemyksensä antavat ravintoloitsijat, keittiömestarit, salipuolen johtotehtävissä toimivat, alkoholiala sekä muun muassa ravintola- ja ruokakirjoittamisen ammattilaiset.