50 parhaasta ravintolasta enemmistö sijaitsee Etelä-Suomessa ja peräti 33 ravintolaa on Helsingistä.

Suomen 50 parasta ravintolaa on julkistettu keskiviikkona 11. maaliskuuta avautuneilla Gastro Helsinki -messuilla Helsingin Messukeskuksessa. Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2020 -äänestyksen voitti helsinkiläinen ravintola Palace.

Helsingin Etelärannassa sijaitseva fine dining -ravintola sai listauksessa selvästi eniten ääniä, ja lisäksi se voitti kolme alakategoriaa: paras ruoka, paras kalaravintola sekä paras kahvi. Keittiöpäällikkö Eero Vottosen luotsaamalla Palacella on yksi Michelin-tähti.

”Eero Vottosen johtama nuori kokkitiimi lähtee tasapainoisen kokonaisuuden luomisesta. Makumaailma etenee harkittujen etappien kautta, joka on koettavissa makuprofiilien ja rakenteiden kautta, joihin pelkistetty visuaalisuus liittyy”, kirjoittaa perusteluissa Viisi Tähteä Median päätoimittaja Eeropekka Rislakki.

Äänestyksen seuraavat kuusi kärkisijaa menivät myös helsinkiläisille ravintoloille: toiseksi sijoittui myös nimellä BasBas tunnettu Baskeri & Bistro, jota seurasivat Inari, Olo, kahden edellisvuoden voittaja Grön, Vinkkeli sekä Savoy. Paras Helsingin ulkopuolella sijaitseva ravintola oli kahdeksanneksi sijoittunut turkulainen Kaskis.

”Viime vuonna klassisuus ja klassinen keittäminen nousivat selvästi trendiksi, joka vahvistui tänä vuonna entisestään. Taustalla on löytää vakaa peruskallio epävarmoina aikoina. Lisäksi on välillä katsottava taaksepäin, jotta voi jälleen olla innovatiivinen uudistaja”, Rislakki analysoi.

50 parhaasta 17 ravintolaa Helsingin ulkopuolelta

Suomen 50 parhaan ravintolan listalla on tänä vuonna 33 ravintolaa on Helsingistä ja loput 17 hajaantuvat ympäri maata. Turusta listalla on mukana viisi ravintolaa, Tampereelta neljä ja Lapin maakunnasta kolme.

Listan pohjoisin ravintola on inarilainen Aanaar, joka nappasi äänestyksessä sijan 23. Pohjois-Suomen ravintoloista listalla ovat mukana lisäksi posiolainen Tapio (14.), oululainen Ostroferia (22.) sekä Rovaniemellä sijaitseva Sky Kitchen & View (31.).

Kotimaan parhaimpien ravintoloiden listalla on mukana uusia ravintoloita ja nousijoita, ja samalla moni tuttu ravintola on jäänyt listauksen ulkopuolelle. Varsinkin nousijoista on tehtävissä johtopäätös, että pohjoisen maut ja keittö ovat nostaneet arvostustaan.

Rislakin mukaan tämän vuoden selkeä ilmiö on pohjoisten raaka-aineiden ja keittiön esiin nousu Lapin voimalla.

”Asialla on merkitystä, koska alueellisen keittiön korostuminen kertoo siitä, että ruokakulttuurimme ytimen pohdinta jatkuu – ei ole olemassa suomalaista yhtenäistä ruokakulttuuria, joka olisi kaikille yhteinen paketti vaan se on monta pientä sisäkkäistä pakettia: Lappia, Karjalaa, Järvi-Suomea, saaristoa ja niin edelleen”, Rislakki toteaa.

Suomen 50 parasta ravintolaa 2020:

 1. Palace, Helsinki
 2. Baskeri & Basso Bistro, Helsinki
 3. Inari, Helsinki
 4. Olo, Helsinki
 5. Grön, Helsinki
 6. Vinkkeli, Helsinki
 7. Savoy, Helsinki
 8. Kaskis, Turku
 9. Ora, Helsinki
 10. Demo, Helsinki
 11. C, Tampere
 12. Kuurna, Helsinki
 13. Alexanderplats, Helsinki
 14. Tapio, Posio
 15. Muru, Helsinki
 16. Mami, Turku
 17. Ultima, Helsinki
 18. Finnjävel, Helsinki
 19. Nolla, Helsinki
 20. Wino, Helsinki
 21. Bistro O Mat, Kirkkonummi
 22. Ostroferia, Oulu
 23. Aanaar, Inari
 24. Ravinteli Huber, Tampere
 25. Ravinteli Bertha, Tampere
 26. Nokka, Helsinki
 27. Kakolanruusu, Turku
 28. SicaPelle, Porvoo
 29. Gastro Cafe Kallio, Helsinki
 30. Kajo, Tampere
 31. Sky Kitchen & View, Rovaniemi
 32. Kultá Kitchen & Bar, Helsinki
 33. Paakari, Kangasala
 34. Pastis, Helsinki
 35. Hello Stranger, Helsinki
 36. Yes Yes Yes, Helsinki
 37. Kosmos, Helsinki
 38. Farang, Helsinki
 39. Ragu, Helsinki
 40. Penélope, Helsinki
 41. Local Bistro, Joensuu
 42. Nude, Helsinki
 43. Maannos, Helsinki
 44. Spis, Helsinki
 45. Gaijin, Helsinki
 46. Plein, Helsinki
 47. Smör, Turku
 48. Sikke’s, Helsinki
 49. Ludu, Turku
 50. Old Boy BBQ, Helsinki

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2020 -äänestys perustuu ammattilaisten valtakunnalliseen äänestykseen, jossa näkemyksensä antavat ravintoloitsijat, keittiömestarit, salipuolen johtotehtävissä toimivat, alkoholiala sekä muun muassa ravintola- ja ruokakirjoittamisen ammattilaiset.

Listan ja äänestyksen toteutti horeca-alojen media Viisi Tähteä pääyhteistyökumppaninaan ruoka- ja ravintolayhteisö Toptaste. Voit lukea kunkin 50 parhaan ravintolan perustelut ja sijoille 51-100 päätyneiden ravintoloiden nimet Viiden Tähden verkkosivuilta.