Hilseily on monen mielestä kiusallista, mutta sen voi onneksi saada kuriin.

Hilseilevä päänahka on monelle tuttua ja siitä eroon pääseminen voi tuntua turhauttavaltakin. Jos hilse vaivaa, lue alta 5 asiaa, jotka voivat auttaa sinua saamaan sen kuriin lopullisesti.

1. Kuiva päänahka, hilse ja psoriasis ovat eri asioita

Ihotautilääkäri Francesca Fuscon mukaan kuivasta päänahasta kärsivän päätä katsoessa ei välttämättä huomaa mitään, mutta siellä saattaa olla muutama vaalea hiutale siellä tai täällä. Kuivuus on usein myös ympäristötekijöistä tai käytetyistä tuotteista aiheutunutta. Women’s Healthin mukaan sen sijaan hilseen ohessa tulee enemmän kutinaa, kellertävää hilseilyä ja rasvaisuutta päänahkaan. Psoriasis on taas ihan eri juttunsa ja yleensä vaikuttaa heihin, jotka ovat sille geneettisesti alttiita. Psoriasista voi havaita myös muualla kuin päänahassa. Jos et ole varma, mistä sinun hilseilysi kertoo, vieraile ihotautilääkärin luona.

2. Kuivuus ei normaalisti aiheuta hilseilyä

Center for Dermatology, Cosmetic, and Laser Surgery -keskuksen johtaja David Bankin mukaan hilseily on lopputulos liiallisesta rasvasta.

”Harmiton hiiva, joka vaikuttaa hilseen syntyyn, lisääntyy, kun rasvaisuus lisääntyy”, Bank sanoi.

Women’s Healthin mukaan tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettetkö huolehtisi hygieniastasi. Jos päänahkasi on rasvainen, on syy yleensä hormoneissasi. Kun hilsettä aiheuttavaa hiivaa on liikaa, iho ”sekoaa” ja alkaa hilseillä, koska se koettaa päästä siitä eroon.

3. Se voi olla yleisempää kesällä

Fusco kertoo, että hänen kokemustensa mukaan hilseily on yleisempää lämpiminä kuukausina – yleensä heinäkuusta syyskuuhun.

”Ylimääräinen hikoilu kesällä sekoittuu normaalin talin tuotantosi kanssa ja leviää kaikkialle päänahkaan luoden vaikutelman, että se on rasvaisempi kuin kenties oikeasti onkaan, kska talin tuotantoa säätelee hormonit”, Fusco sanoi Women’s Healthille.

4. Älä yhdistele hilseshampoota ja tavallisia hoitoaineita

Hilseshampoon ohessa pitäisi Women’s Healthin mukaan käyttää aina hilseen hoitoon tarkoitettua hoitoainetta eikä pestä ensin hilseshampoolla ja käyttää sitten esimerkiksi karheutta tai tuuheuttavaa hoitoainetta.

”Unilever on tehnyt tästä tutkimuksia ja selvittänyt, että kun ihmiset käyttävät hilseshampoota ja sitten kauneushoitoainetta sen jälkeen, he voivat huuhtoa pois jopa puolet hilseshampoon hilseilyä vastaan taistelevasta vaikutuksesta”, Fusco sanoi.

5. Käytä hilseen hoitoon tarkoitettuja tuotteita säännöllisesti

Jos haluat välttyä siltä, että hiuksesi näyttävät kuin niille olisi satanut lunta, älä jätä suihkussa käymistä väliin.

”Yleensä ihotautilääkärit varoittavat tekemästä shampoopesua päivittäin, mutta hilseen kohdalla pitäisi toimia päinvastoin”, Bank neuvoi.

”Jos et pese riittävästi shampoolla, se vain pahentaa hilseilyä, koska se saa enemmän öljyä ja kuolleita ihosoluja kertymään päänahkaasi ja enemmän hiivaa”, hän lisäsi.

Lähde: Women’s Health