Suojan käyttämiseen kannustetaan tuomalla markkinoille makukondomin, jonka aromi on tuttuakin tutumpi suomalaisille.

Sukupuolitaudit voivat tarttua myös suuseksin aikana, mutta suomalaiset suhtautuvat varsin huolettomasti suuseksin kautta tarttuviin sukupuolitauteihin. Tämä selviää kondomibrändi Sultanin tekemästä tutkimuksesta.

Tutkimukseen osallistuneista vain kuusi prosenttia kertoi käyttävänsä aina kondomia tai suuseksisuojaa uuden kumppanin kanssa sekä antaessaan että vastaanottaessaan suuseksiä. Melkein puolet (44%) vastaajista sen sijaan paljasti, ettei ole koskaan käyttänyt kondomia tai suojaa uuden kumppanin kanssa suuseksissä.

Syitä suojan jättämiselle pois on monia: 46 prosenttia ei ole ajatellut suojan olevan tarpeellinen, noin neljännes (24%) ei usko suuseksin tuntuvan niin hyvältä suojan kanssa ja vajaa viidennes (20%) vastasi, että hän itse tai kumppani ei ole halunnut käyttää suojaa. Käytön esteinä mainittiin myös kondomien ja suojien epämiellyttävä maku (15%) ja kondomin puuttuminen (15%).

Tutkimukseen osallistuneista noin kaksi viidestä oli harrastanut suuseksiä edellisen kolmen kuukauden aikana ja lähes joka kymmenes harrastaa suuseksiä viikoittain tai useammin (9%).

Miehet ovat naisia huolestuneempia suuseksin tunnusta

Naisten ja miesten välillä on eroja, miten he suhtautuvat suuseksiin ja suojaan. Noin kolmannes miehistä (30%) ei usko suuseksin tuntuvan niin hyvältä suojan kanssa ja jättää sen tästä syystä pois, kun taas naisista samoilla linjoilla on vain 16 prosenttia.

Suuseksiä antaessa naisista 13 prosenttia käyttää suojaa aina tai useimmiten uuden kumppanin kanssa. Miehistä samoin toimii hieman harvempi: yhdeksän prosenttia osallistujista kertoi käyttävänsä suojaa aina tai useimmiten uuden kumppanin kanssa.

Kaikista huolettomimpia ovat tutkimuksen mukaan keski-ikäiset, jotka käyttävät suojausta uusissa suhteissa nuoria vähemmän. Noin puolet sekä 35-44-vuotiaista (50%) että 45-54-vuotiaista (48%) kertoo, ettei ole koskaan käyttänyt suojaa antaessaan uudelle kumppanille ensimmäistä kertaa suuseksiä, kun 18-24-vuotiaista suojaa ei ole käyttänyt hieman yli kolmannes (36%).

Näistä ikäryhmistä 14 prosenttia 35-44-vuotiaista, 8 prosenttia 45-54-vuotiaista ja 18 prosenttia 18-24-vuotiaista harrastaa suuseksiä kerran viikossa tai useammin.

Salmiakkikondomilla kannustetaan käyttämään suojaa suuseksissä

Sultan on tuonut markkinoille salmiakille maistuvan ja tuoksuvan kondomin, jonka kondomibrändi toivoo kannustavan yhä useampia käyttämään kondomia myös antaessaan ja saadessaan suuseksiä. Sultan haluaa kannustaa seksistä nauttimiseen sen kaikissa muodoissa, mutta turvallisesti.

Salmiakille tuoksuva kondomi voi myös olla avuksi heille, joiden mielestä tavallinen kondomi haisee epämiellyttävälle.

”Seksitautien ehkäisystä puhuttaessa mainitaan useimmiten vain suojautuminen yhdynnässä. Kondomi ja suuseksisuoja ovat ainoa keino suojautua seksitauteja vastaan ja toivomme kaikkien voivan nauttia mahdollisimman turvallisesti”, Sultania valmistavan Suomen RFSU Oy:n toimitusjohtaja Katariina Kurikka sanoo tiedotteessa.

Alla oleva kuva näyttää, miten kondomista saa tehtyä suuseksisuojan:

Kyselytutkimus on toteutettu Bilendi Finlandin verkkopaneelissa viikolla 40. Kyselyn otos on n=1000 täysi-ikäistä suomalaista. Otos vastaa ikä-, sukupuoli- ja NUTS2-aluejakaumaltaan lähtöotostaan. Otoksen virhemarginaali on +/- 3 prosenttiyksikköä.