Etenkin Italiassa ja Kreikassa perinteisesti noudatettu ruokavalio on tutkimuksen mukaan hyvästä DNA:lle.

Tutkimuksen mukaan Välimeren ruokavalion noudattaminen voi lisätä noin 4,5 vuotta elinikääsi. Muun muassa hedelmiin, vihanneksiin, täysjyvään ja oliiviöljyyn keskittyvä ruokavalio on tutkimuksen mukaan hyvästä DNA:lle.

Newserin mukaan tutkimusta varten seurattiin yli 20 vuoden ajan lähes 4 700 naista. Näistä naisista heillä, joiden ruokavalio oli lähimpänä Välimeren ruokavaliota, oli pidemmät telomeerit.

Lyhyemmät telomeerit ovat yhdistetty tutkimuksissa lyhyempään elinajanodotteeseen ja ikääntymiseen liittyviin kroonisiin tauteihin. Telomeerit ovat kromosomien päissä olevia suojaavia rakenteita ja niitä usein verrataan muovisuojiin, jotka ovat kengännauhojen päässä estämässä niitä purkautumasta.

Newserin mukaan kromosomit säilyttävät DNA-koodia ja telomeerit auttavat estämään geneettisen tiedon menettämistä, joten Välimeren ruokavalio vaikuttaa estävän DNA-koodia sekoittumasta ikääntyessä ja näin pitäen geneettisesti nuorempana.

Forbesille kirjoittava Larry Husten varoittelee kuitenkin Newserin mukaan, että tutkimukselle ei pitäisi antaa liikaa painoarvoa – vaikka Välimeren ruokavalio on yhdistetty aiemminkin muihin terveysvaikutuksiin.

Husten kirjoittaa, että vaikka tutkimus vaikuttaa mainiolta ja hyvin toteutetulta, on se kuitenkin havainnointitutkimus ja sillä on rajoitteensa. Onkin mahdollista, että ruokavaliota noudattaneiden osallistujien ja noudattamattomien osallistujien välillä oli geneettisiä eroavaisuuksia jo valmiiksi.

Lähde: Newser

Kommentit

Kommenttia