Suurin osa osallistujista ei nukkunut suositeltuja määriä ja kertoi käyttäneensä sosiaalista mediaa ainakin tunnin päivässä.

Älylaitteiden käyttö juuri ennen nukkumaanmenoa vaikeuttaa nukahtamista, mutta tästä huolimatta moni selaa esimerkiksi vielä sängyssä sosiaalista mediaa puhelimellaan. Tutkimuksen mukaan ajan viettäminen sosiaalisessa mediassa pitkin päivää voi kuitenkin haitata yöunia.

Metron mukaan kanadalaistutkimuksessa perehdyttiin tietoihin yli 5 200 kanadalaiselta oppilaalta ja opiskelijalta, jotka olivat iältään 11-20-vuotiaita. Osallistujat olivat mukana Ontario Student Drug Use and Health Surveyssa.

Tutkijat vertasivat osallistujien unen kestoa eri ikäryhmien suosituksiin, jotka ovat 9-11 tuntia unta 11-13-vuotiaille, 8-10 tuntia 14-17-vuotiaille ja 7-9 tuntia unta yli 18-vuotiaille. Metron mukaan tulokset eivät olleet hyvät: sosiaalisen median käyttö (WhatsApp mukaan luettuna) vain tunnin ajan päivässä vaikutti suuresti siihen, miten paljon osallistujat nukkuivat yöllä.

Vain 36,4 prosenttia osallistujista nukkui suositusten verran tai enemmän eli noin kaksi kolmesta (63,6%) nukkui vähemmän kuin heidän pitäisi. Lähes kolme neljästä (73,4%) osallistujasta sanoi käyttäneensä sosiaalista mediaa ainakin tunnin päivässä ja ne, jotka käyttivät sitä pidempään, saivat tuntea sen seuraukset yöunien laadussa.

”Sosiaalisen median vaikutus unirytmiin on suuresti kiinnostava aihe johtuen unen puutteen tunnetuista haitallisista vaikutuksista terveyteen”, tutkimuksen tekoon osallistunut tohtori Jean-Philippe Chaput Children’s Hospital of Eastern Ontario Research Institutesta sanoi.

”Elektroniset näyttölaitteet ovat levinneet kaikkialle nyky-yhteiskunnassa ja me alamme vasta ymmärtää niiden riskit ja hyödyt”, hän jatkoi.

Metro kuitenkin huomautti, että tutkimusta tehtiin vain nuorten avlla, joten ei ole tiedossa, minkälaisia vaikutukset olisivat aikuisilla. Tämän lisäksi koululaisilla ruutuaika jakautuu oppituntien myötä, kun taas aikuiset saattavat toimistotyönsä takia olla näyttöjen äärellä suuren osan päivästä.

”Vaikuttaako se siis aikuisiin enemmän? Onko ruutuaika se, joka aiheuttaa unihäiriöitä vai erityisesti sosiaalinen media”, tutkimuksesta uutisoinut Metro ihmettelee.

Joka tapauksessa älylaitteiden käytön ennen nukkumaanmenoa on osoitettu vaikuttavan melatoniinin tuotantoon, mikä voi jo viedä tunnin pois yöunista ja huonot yöunet vaikuttavat hyvinvointiin. Jos siis sinulla on ollut vaikeuksia nukkua hyvin viime aikoina, kannattaa arvioida kuinka paljon vietät aikaa älylaitteiden/tietokoneen ääressä ja sosiaalisessa mediassa ja pohtia, voitko vähentää ajan viettoa niiden parissa.

Voit tutustua tutkimukseen tarkemmin täällä.

Lähde: Metro