Sisällytä tietyt kuusi elementtiä anteeksipyyntöösi ja saat anteeksi varmemmin.

Jokainen joutuu parisuhteessaan tilanteeseen, jossa omalta rakkaalta täytyy pyytää anteeksi. Kaikki anteeksipyynnöt eivät ole kuitenkaan tasavertaisia, ja jos haluat parantaa anteeksipyynnön tehokkuutta, kannattaa siihen sisällyttää tietyt elementit.

Negotiation and Conflict Management Research -journalin julkaistun tutkimuksen mukaan elementtejä on kuusi. Tutkijat laittoivat elementit tärkeysjärjestykseen pohjautuen 755 ihmisen reaktioihin erilaisiin anteeksipyyntöihin.

Tehokkaan anteeksipyynnön kuusi elementtiä ovat:

Vastuun tunnustaminen: Kaikista tärkeintä on, että anteeksiantoa hakeva henkilö sanoo tehneensä virheen ja aiheuttamansa paha mieli on heidän syytään. Eli jos kerrot olevasi pahoillasi, että toisella on paha mieli, ei se ole yhtä tehokasta kuin sanoisit, että olet pahoillasi siitä, että aiheutit hänelle pahan mielen.

Vahinkojen korjaaminen: Pahoittelun lisäksi ihmiset toivovat, että anteeksiantoa pyytävä yrittää korjata sen, mitä on tehnyt.

”Yksi huoli anteeksipyynnöissä on se, että on helppo sanoa kuin toimia. Mutta jos sanot ’Minä paikkaan sen, mikä on vialla’, sitoudut ryhtymään toimeen aiheuttamasi vahingon korjaamiseksi”, tutkimusta johtanut Roy Lewicki totesi.

Katumuksen ilmaiseminen, selitys siitä, mikä meni pieleen ja katumuksen kertominen: Nämä kolme elementtiä anteeksipyynnössä ovat lähes yhtä tärkeitä ja ne olivat kolmanneksi tärkeintä tutkimukseen osallistuneille.

Anteeksiannon pyytäminen: Tutkimuksen mukaan itse anteeksiannon pyytäminen ei ole niin tärkeää, mutta se voi auttaa sinua saamaan anteeksi.

”Tämän voit jättää pois, jos sinun täytyy”, Lewicki sanoi.

Jos anteeksipyynnössä on kaikki yllä mainitut elementit mukana, on todennäköisyys anteeksiannolle suurempi. Tutkimuksessa tehokkaimmaksi arvioidut anteeksipyynnöt sisälsivät kaikki elementit, mutta jos kaikki niistä eivät ole mahdollisia, on tärkeintä ottaa kaksi ensin mainittua osaksi pahoitteluasi.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täältä.

Lähde: Glamour