Etenkin lapsettomat naiset stressaavat enemmän kotioloissa kuin töissä.

Pennsylvanian osavaltionyliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan naisten stressitasot ovat kotona korkeammat kuin töissä. Tämä päti erityisesti niiden naisten kohdalla, joilla ei ollut lapsia.

Stressitasot määritelläkseen tutkijat mittasivat kortisonin määriä 122 ihmiseltä työviikon aikana ja viikonloppuina. HuffPostin mukaan stressihormonin määrät osallistujien syljessä olivat keskimäärin korkeammat työpäivän aikana kuin kotona ollessaan ja alhaisimmat viikonloppuna.

Tulos oli johdonmukainen huolimatta sukupuolesta tai sosioekonomisesta taustasta. Huolimatta fysiologisesta noususta stressitasossa, miehet kertoivat tuntenvansa olonsa onnellisemmaksi kotona kuin töissä, kun taas naiset stressasivat kotona enemmän ja olivat onnellisempia töissä.

Omalla tyytyväisyydellä työhönsä voi olla vaikutusta siihen, onko stressaantuneempi töissä vai kotona. Tutkijoiden mukaan naisilla voi olla enemmän vapautta lopettaa työ, josta he eivät pidä ja löytää miellyttävämpi, kun taas miehet pysyvät epätyydyttävissä työympäristöissä, jolloin kotiaika vaikuttaa houkuttelevammalta.

Töissä käyville vanhemmille, erityisesti äideille, työaika tarjoaa huojennusta kaoottisten aamurutiinien ja edessä olevan illan ”toisen vuoron” välillle. Työ, joka tarjoaa selviä toimintoja ja palkintoja, voi aiheuttaa vähemmän stressiä kuin vanhemmuuden oikean ja väärän harmaa alue.

Yllättävää kyllä, lapsettomat naiset kokivat kotiolot töitä stressaavammiksi ja heidän stressitasonsa olivat jopa korkeammat kuin äideillä. Tutkijat ehdottavat tämän johtuvan siitä, että kotona lasten kanssa olemisesta koituva stressi lievenee mielialaa parantavilla eduilla; eli toisin sanoen siis lapset voivat aiheuttaa strssiä, mutta he ovat myös söpöjä ja hassuja – toisin kuin yksiön tiskialtaassa odottava astiavuori.

Lähde: HuffPost