Nälkäinen nainen ei juuri romantiikasta innostu.

Naiset voivat lämmetä romantiikalle paremmin, kun eivät ole nälkäisiä. Näin voi ainakin päätellä pienen tutkimuksen tuloksista, jotka julkaistiin Appetite-julkaisussa.

Tohtoritutkinnon suorittanut tutkija Alice Ely Kalifornian yliopistosta halusi selvittää, vaikuttaako naisen nälkäisyys innostumiseen romantiikasta. Ely kollegoineen rekrytoi 20 nuorta, normaalipainoista naista, joista puolet olivat vähintään kahdesti koettaneet laihduttaa ja puolet eivät olleet laihduttaneet koskaan.

Kaikki osallistujat olivat kahdeksan tuntia syömättä ja tulivat tutkijoiden luo laboratorioon nälkäisinä. Osallistujille tehtiin toiminnallinen magneettikuvaus (fMRI), jonka aikana he katsoivat romanttisia kuvia – kuten pareista pitämässä toisiaan kiinni kädestä – ja neutraaleja kuvia esimerkiksi keilapallosta.

Tämän jälkeen osallistujat joivat ateriankorvikejuomaa 500 kalorin edestä ja menivät takaisin fMRI-kuvaukseen katsomaan samoja kuvia täydellä vatsalla.

”Toisella kerralla he olivat vastaanottavaisempia romanttisten kuvien suhteen”, Ely kommentoi TIME-lehdelle.

”Sen sijaan, että olisi nälkäisenä ärtynyt ja levoton, täydellä vatsalla voi keskittyä muihin asioihin”, hän jatkoi.

”Kun olet syömättä, valtaavat ajatukset ruoasta mielesi. Minusta vaikuttaisi siltä, että heille olisi vaikeaa lakata ajattelemasta ruokaa ja miettiä muita asioita”, psykologian professori Traci Mann, joka ei osallistunut tutkimuksen tekoon, sanoi Elyn tuloksista.

Aterian jälkeinen reagointi romanttisiin kuviin oli TIME:n mukaan vahvempi niillä naisilla, jotka olivat joskus laihduttaneet. Muut tutkimukset ovat osoittaneet, että laihduttajille tarjottaessa palkintoja, kuten ruokaa, he yleensä osoittavat vahvempaa aivoreagointia syömisen jälkeen.

”Tämä viittaisi siihen, että he ovat edelleen tavallaan motivoituneita syömään, kun ovat jo ravitsemuksellisesti täysivatsaisia, mutta mitä me näemme on, että se on tavallaan totta myös muissa asioissa kuin ruoan suhteen”, Ely sanoi.

Ely kuitenkin huomauttaa, että tämä oli vain esitutkimus pienellä naisjoukolla ja lisää tutkimuksia tarvitaan johtopäätösten tekemiseksi.

”Tämä on kaikki vielä spekuloivaa, mutta se on silti todella mielenkiintoinen ja hieman odottamaton tulos”, Ely kertoi.

Lähde: TIME

Kommentit

Kommenttia