Suomessa on luovuttu jo monista koronan takia käyttöön otetuista rajoituksista ja suosituksista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kuitenkin muistuttaa, ettei koronaepidemia ole vielä ohi. THL:n mukaan epidemian pitkittyessä ihmisten oma vastuu käytöksestään korostuu, ja jokainen voi omalla käytöksellään vaikuttaa tartuntojen ehkäisyyn.

THL:n mukaan jokaisen olisi hyvä seurata paikallisten viranomaisten ohjeita sekä suosituksia. Jokaisella on myös vastuu arvioida eri tilanteisiin liittyviä tartuntariskejä ja muokata käytöstään niiden mukaisesti.

Alueelliset viranomaiset voivat antaa alueilleen tiukempiakin suosituksia perustuen paikalliseen epidemiatilanteeseen. Tällöin on tärkeää noudattaa näitä suosituksia.

THL kehottaa muistamaan tartuntoja ehkäisevät perusohjeet:

  • Pese kädet usein vedellä ja saippualla. Älä yski käsiisi, vaan hihaan tai nenäliinaan.
  • THL suosittelee käyttämään maskia etenkin julkisissa sisätiloissa, joissa etäisyyksien pitäminen muihin ihmisiin on vaikeaa. Esimerkiksi julkisessa liikenteessä kannattaa edelleen pitää maskia. Käytä maskia erityisesti, jos et ole saanut täyttä rokotussarjaa.
  • Pidä etäisyyttä muihin ihmisiin julkisissa sisätiloissa. Tämä on THL:n mukaan tärkeää.
  • Pidä Koronavilkku-sovellus päällä ja seuraa sen antamia ohjeita tarkkaan. Sovelluksen merkitys korostuu, kun ihmiset liikkuvat enemmän ja kohtaavat tuntemattomia ihmisiä. Voit lukea lisää ja ladata Koronavilkun täällä.
  • Jos sinulla on lieviäkin koronaan tai muihin hengitystieinfektioihin viittaavia oireita, sairasta kotona. Näin ehkäiset muidenkin infektioiden leviämistä.
  • Jos oireesi pahentuvat, mene lääkäriin. Tarkista, mitä kuntasi ohjeistaa koronatestiin hakeutumisesta ja toimi sen mukaan.
  • THL:n mukaan kaikki samat perusohjeet ehkäisevät myös muiden hengitystieinfektioiden, kuten influenssan, leviämmistä.

Rokote on paras suoja

Paras tapa suojautua koronataudilta on ottaa suositellut annokset koronarokotetta. THL kertoo, että koronarokotukset jatkuvat Suomessa hyvin, ja moni on jo saanut kaksi rokoteannosta.

Suomessa kaikki 12 vuotta täyttäneet voivat hakea koronarokotteen omasta kunnastaan. Täysi, yleensä kaksi rokotusta sisältävä rokotussarja antaa tehokkaan suojan vakavaa tautimuotoa vastaan.

Iäkkäille, laitoksissa ja hoivakodeissa asuville ja lääketieteellisille riskiryhmille 1 ja 2 tarjotaan myös kolmas rokoteannos tehostamaan rokotteen antamaa suojaa. Voit lukea koronarokotteesta lisää THL:n sivuilla täällä.

Ajankohtaisen koronatilanteen ja muuta tietoa löydät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta täällä. Koronakartta, josta selviää muun muassa alueelliset tartuntamäärät, löytyy täältä.

Kerroimme aiemmin, että HUS on huolissaan raskaana olevien koronavirustartunnoista. Voit lukea aiheesta lisää täällä.